Τέτοια προιόντα παράγει, χωρίς ενισχυτικά, το έδαφος όταν ξεκουράζεται - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Τέτοια προιόντα παράγει, χωρίς ενισχυτικά, το έδαφος όταν ξεκουράζεται




Το έδαφος πρέπει να ξεκουράζεται για να παίρνει δύναμη και να αποδίδει. Για τους παλιούς αγρότες της Κρήτης αυτός ήταν κανόνας απαράβατος αφού τότε δεν είχαν τα σημερινά λιπάσματα και λοιπά ενισχυτικά, πλην όμως καταστροφικά για το περιβάλλον, σκευάσματα που γιγαντώνουν τα αγροτικά προϊόντα.

Στις μέρες μας με τις υπερ-εντατικές καλλιέργειες αυτές τις πρακτικές τις έχουμε ξεχάσει όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που έρχονται να μας υπενθυμίσουν τα παλιά καλά μονοπάτια…Μια τέτοια περίπτωση είναι και το μποστάνι που έκανε φέτος στο χωριό του, το Αλάγνι, ο Μιχάλης Καραπιδάκης.

Είχε χρόνια ακαλλιέργητο ένα από τα χωράφια του και φέτος είπε να φυτέψει τα μποστανικά του εκεί, ανάμεσα τους πεπόνια και καρπούζια.


Το έδαφος είχε ξεκουραστεί και δυναμώσει για τα καλά και του προσέφερε καρπούς που σε βάζουν σε πειρασμό να τους δείξεις προς τα έξω.

Κι επειδή η γεύση και το άρωμα τους δεν περνά μέσα από την οθόνη του υπολογιστή ας αρκεστούμε στα κιλά τους: πεπόνι μουρκέϊκο, γίγαντας 7,3 κιλά και καρπούζι 20 κιλά ακριβώς. 

Κι αυτά χωρίς λιπάσματα σε ένα χωριό ημιορεινό, που δεν ανήκει στην κατηγορία των ζεστών νότιων περιοχών όπου τα καρπούζια και τα πεπόνια θεριεύουν από το κλίμα. 

Η φύση μας δείχνει το δρόμο λοιπόν, εμείς θα την ακολουθήσουμε;


Σελίδες