Το σπήλαιο-καταφύγιο του Λίτσα στο Κόκκινο Χωριό Αποκορώνου Χανίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Το σπήλαιο-καταφύγιο του Λίτσα στο Κόκκινο Χωριό Αποκορώνου Χανίων



Ο σπήλιος του Λίτσα βρίσκεται στην κυριολεξία στο κέντρο του Κόκκινου Χωριού στον Αποκόρωνα Χανίων.

 Ανάμεσα σε σπίτια διακρίνεται η άνετη είσοδος του με μια πινακίδα που ενημερώνει πως χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ευρύτερη περιοχή του Κόκκινου Χωριού λόγω της θέσης της, με θέα τον κόλπο της Σούδας,  έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε πολεμική αναμέτρηση, κι όχι μόνο με τους Γερμανούς.

Γεωλογικά η φύση προσέφερε σε αυτό τον τόπο μεγάλο αριθμό σπηλαίων που διαχρονικά αποτέλεσαν καταφύγια για τους ντόπιους όταν ήθελαν να κρυφτούν από τον εχθρό.

Το συγκεκριμένο σπήλαιο επειδή βρίσκεται μέσα στον οικισμό αποτελούσε εύκολη λύση σε περιπτώσεις βομβαρδισμών, και όχι μόνο, ενώ είναι αρκετά άνετο, παρότι δεν θα λέγαμε πως οι αίθουσες τους ανήκουν στην κατηγορία των ευρύχωρων.

Ο πρώτος χώρος, όπως μπαίνει κάποιος μέσα στο σπήλαιο, είναι ψηλός και με πλάτος από δύο μέχρι 6-7 περίπου μέτρα ενώ φέρει βασικό σπηλαιολογικό διάκοσμο. Στο βάθος διακρίνονται στενές οπές, από τις οποίες δεν μπορεί εύκολα να περάσει άνθρωπος, που οδηγούν σε μικρούς θαλάμους.

Δεξιά, στον ίδιο μεγάλο χώρο, και παράλληλα με αυτόν ανοίγεται μια μικρότερη είσοδος, που πρέπει να ψάξει κανείς για να την εντοπίσει, η οποία προχωρά μέσα από στενό καθοδικό πέρασμα οδηγώντας σε άλλους μικρούς και ανοικτούς χώρους με πλουσιότερο διάκοσμο και εντυπωσιακά χρώματα. Από τη μια πλευρά κυρίαρχο το λευκό και από την άλλη το καφέ, σε όλες τις αποχρώσεις του.

Και αυτό το σπήλαιο έχει τη δική του ζωή. Μπορεί σήμερα να μην αποτελεί καταφύγιο για τους κατοίκους όμως έχει γίνει καταφύγιο για νυχτερίδες, γυμνοσάλιαγκες, αράχνες κι άλλα σπηλαιόβια είδη.

Ελένη Βασιλάκη

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)





















Σελίδες