Βιένα: Η ξεχωριστή παραλία της Κρήτης με αρχαίους κίονες και κτίσματα μέσα στο νερό (φωτο και βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Βιένα: Η ξεχωριστή παραλία της Κρήτης με αρχαίους κίονες και κτίσματα μέσα στο νερό (φωτο και βίντεο)


Από μακριά, ο πρώτος κόλπος της, μοιάζει σαν μια μεγάλη καρδιά κι όταν πλησιάσεις κοντά της και περπατάς μερικές δεκάδες μέτρα δεν πιστεύεις στα μάτια σου βλέποντας αρχαίους κίονες μέσα στη θάλασσα και απομεινάρια κτισμάτων, είτε βυθισμένα στο νερό είτε στην ακροθαλασσιά.

 Της Ελένης Βασιλάκη

Η Βιένος ή Βιένα όπως την αποκαλούν οι περισσότεροι (θα την βρείτε και ως λίμνη Κριού λόγω του ότι είναι περίκλειστη από τους βράχους) ήταν μια παραθαλάσσια αρχαία εγκατάσταση στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Χανίων, μετά το Ακρωτήριο Κριός.

Επειδή είναι αρκετά απομονωμένη λίγοι είναι εκείνοι που τη γνωρίζουν αλλά όλοι όσοι μπήκαν στον κόπο να φθάσουν ως εκεί θαύμασαν το φυσικό τοπίο αλλά και τις απίστευτες εικόνες που αντίκρισαν.

Στον κλειστό όρμο της Βιένας διατηρούνται ακόμα και σήμερα οικοδομικά λείψανα, οι απαρχές των οποίων τοποθετούνται πιθανότατα στην ύστερη αρχαιότητα, 3ος με 4ος αιώνας μ. Χ.
  
Ο ανώνυμος συγγραφέας του περίπολου του Σταδιασμού (3ος αιώνας μ.Χ) γράφει για τη Βιένο περιγράφοντας την ως μια θέση με λιμάνι και πηγή νερού.

Ο Άγγλος πλοίαρχος και περιηγητής Thomas Spratt (1865) διέκρινε στην περιοχή ερείπια εκκλησίας.

Την εποχή των L. Savignoni και G. De Sanctis (τέλος 19ου αιώνα) ήταν ορατή η κάτοψη ενός μεγάλου κτιρίου και ίχνη δεύτερου, με πέντε θραύσματα αράβδωτων κιόνων, που ίσως τους ανήκαν, δύο μαρμάρινα κορινθιακά κιονόκρανα, όλα τους όμως διαβρωμένα.

Τα αρχαία λείψανα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της αμμουδιάς ενώ όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία ένα τμήμα τους σκεπάζει η θάλασσα. 

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει άφθονη κεραμική διάσπαρτη στην περιοχή αυτή κι ακόμα τα θεμέλια ισχυρών τοίχων και μερικά τμήματα των μονολιθικών κιόνων καθώς και τα διαβρωμένα κιονόκρανα.
  
Η περιορισμένη έκταση των ευρημάτων κάνει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν πως επρόκειτο για λατρευτικό κέντρο και όχι εκτεταμένη εγκατάσταση. Εξάλλου αν παρατηρήσει κανείς διαπιστώνει πως τα απομεινάρια των κτισμάτων περιορίζονται στην ακροθαλασσιά και δεν φτάνουν στην πλαγιά του λόφου.

Λίγο πριν φθάσει ο επισκέπτης στον εντυπωσιακό αυτό χώρο, από την πλευρά του Κριού, αξίζει να θαυμάσει τη σπαρμένη με βράχια ακτή που προηγείται της Βιένας.
  
Με αυτοκίνητο μπορεί να προσεγγίσει κάποιος το σημείο ακολουθώντας χωματόδρομο που θα βρει στην παραλία Κριός. Βέβαια μην περιμένετε πως θα φθάσετε ως την ακτή της Βιένας με όχημα. Θα χρειαστεί από κάποιο σημείο κι έπειτα να το αφήσετε και προχωρήσετε με τα πόδια στο μονοπάτι που θα δείτε μπροστά σας.


Τμήματα κιόνων στην ακτή και μέσα στο νερό


Μέσα στη θάλασσα διακρίνονται τμήματα του κτίσματος

Διαβρωμένα κιονόκρανα

Ο κόλπος με τους βράχους λίγο πριν την Βιένα


Σελίδες