Ο Άγιος Δημήτριος στην Επισκοπή Ιεράπετρας-Εξαίσιο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Ο Άγιος Δημήτριος στην Επισκοπή Ιεράπετρας-Εξαίσιο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής


Ο  ναός του Αγίου Δημητρίου είναι κτισμένος στο ψηλότερο σημείο του χωριού Επισκοπή Ιεράπετρας και λειτουργούσε κατά το παρελθόν ως ο ενοριακό ναός του.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν δίκλιτο ναό που προέκυψε όταν στο παλιότερο, μονόχωρο καμαροσκέπαστο, κτίσμα του Αγίου Δημητρίου προστέθηκε ένα ακόμα κλίτος, το οποίο αφιερώθηκε στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Ο χρόνος κτίσης του Αγίου Δημητρίου δεν είναι γνωστός ενώ το κλίτος της Μεταμορφώσεως οικοδομήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα.

Συνολικά η εκκλησία αυτή αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα λαϊκής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

 Μάλιστα ο καθαρισμός των εξωτερικών του επιχρισμάτων και της λιθοδομής του έφερε στο φως, τα τελευταία χρόνια, αρκετά αρχιτεκτονικά στοιχεία που αποτελούσαν έργα εργαστηρίου ντόπιων τεχνιτών, υψηλών προδιαγραφών. 

Τα περίτεχνα λιθόγλυπτα μέλη της αψίδας του Ιερού Βήματος, τα αγιοθύριδα, τα θυρώματα, οι λίθινες υδροροές και το καμπαναριό μαρτυρούν το υψηλό επίπεδο τέχνης που είχε αναπτυχθεί στην Ανατολική Κρήτη και σήμερα βλέπουμε σε ναούς της.

Οι εικόνες στο εσωτερικό του Αγίου Δημητρίου είναι χαρακτηριστικά δείγματα λαικού εργαστηρίου αγιογραφίας που λειτούργησε τα μέσα του 19ου αιώνα, το ίδιο και τα λιγοστά τμήματα που σώθηκαν από το ξυλόγλυπτο τέμπλο που υπήρχε στο ναό και σήμερα έχουν ενσωματωθεί σε νεώτερο τέμπλο του.


Ο ναός γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου ημέρα εορτής του Αγίου Δημητρίου και στις 6 Αυγούστου κατά την Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

















Σελίδες