Και η Εκκλησία της Κρήτης μνημονεύει τον Μητροπολίτη Ουκρανίας παρά τις Ρωσικές αντιδράσεις - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Και η Εκκλησία της Κρήτης μνημονεύει τον Μητροπολίτη Ουκρανίας παρά τις Ρωσικές αντιδράσεις



Ακολουθεί και η Εκκλησία της Κρήτης το παράδειγμα και την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου, να αναγνωρίσει και να μνημονεύει στο εξής την αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία και τον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο.

Κατά τη σημερινή τελετή της χειροτονίας του Θεοφελέστατου Επισκόπου Κνωσού Πρόδρομου Ξενάκη μνημονεύθηκε κανονικά ανάμεσα σε άλλους Ιεράρες, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, και ο Μητροπολίτης Ουκρανίας Επιφάνιος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πέρα από το καθαρά ζήτημα των σχέσεων με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας πως θα δεχθεί και η Κρήτη τις συνέπειες αυτής της αναγνώρισης, που αποτελεί κόκκινο πανί για τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

Να θυμίσουμε πως τον περσινό Ιανουάριο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκχώρησε αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία προέκυψε μετά από λεγόμενη «ενωτική σύνοδο» στο Κίεβο με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισε ούτε αναγνωρίζει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία λέγοντας σε όλους τους τόνους πως πρόκειται για «νομιμοποίηση σχίσματος» κι αφήνοντας υπονοούμενα για αμερικανικές παρεμβάσεις.Μάλιστα ανακοίνωσε πως διακόπτει κάθε δεσμό με το Φανάρι εξαιτίας αυτής της απόφασης.

Πρόσφατα σε έκτακτη συνεδρίαση της και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε την αναγνώριση του δικαιώματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία.

Ακολούθως συνήλθε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας που κατέληξε σε ένα σκληρό ανακοινωθέν για την Ελλαδική Εκκλησία όπου ανέφερε μεταξύ άλλων : «Κατόπιν τούτων διακόπτουμε προσευχητική και ευχαριστιακή κοινωνία με όσους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος δέχθηκαν ή δεχθούν σε τέτοια κοινωνία εκπροσώπους των ουκρανικών μη κανονικών σχισματικών κοινοτήτων. Επίσης δεν δίνουμε την ευλογία μας για προσκυνηματικές εκδρομές σε επαρχίες, οι οποίες ποιμαίνονται από τους εν λόγῳ ιεράρχες.

Οι σχετικές πληροφορίες θα κοινοποιηθούν ευρέως στους προσκυνηματικούς και τουριστικούς οργανισμούς των χωρών, που αποτελούν τον κανονικό χώρο της καθ΄ ημάς Εκκλησίας.
Εκτιμούμε την προσευχητική κοινωνία με τους αδελφούς μας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και θα κρατήσουμε με αυτήν ζωντανή, κανονική και ευχαριστιακή σχέση μέσω όλων των ιεραρχών και ποιμένων, οι οποίοι ήδη τάχθηκαν και θα ταχθούν στο περαιτέρω κατά της αναγνωρίσεως του ουκρανικού σχίσματος, μέσω όσων δεν θα μολυνθούν με συλλείτουργα με σχισματικούς ψευδο-ιεράρχες, αλλά θα αποτελέσουν παραδείγματα της χριστιανικής ανδρείας και σταθερής εμμονής στην αλήθεια του Χριστού».

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον ισχύοντα Καταστατικό Χάρτη, η διοίκηση της Εκκλησίας Κρήτης ασκείται από την Επαρχιακή Σύνοδο, αναφέρεται όμως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ημιαυτόνομη Εκκλησία και είναι επόμενο αποφάσεις που λαμβάνονται από αυτό να έχουν ισχύ και στην Κρήτη.

Το νησί μας αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων τους καλοκαιρινούς μήνες αν και φέτος οι αφίξεις τους παρουσίασαν σημαντική μείωση οφειλόμενη ωστόσο σε άλλους παράγοντες, κι όχι στο εκκλησιαστικό ζήτημα που γεννήθηκε λόγω Ουκρανίας.

 Λόγω κοινών θρησκευτικών καταβολών και πεποιθήσεων οι Ρώσοι επισκέπτες της Κρήτης επιλέγουν και εντάσσουν πάντα στο πρόγραμμα των διακοπών τους και προσκυνηματικές εκδρομές σε εκκλησιαστικά μνημεία που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν από την επόμενη χρονιά περιοριστούν, όπως και τα συνολικά νούμερα των αφίξεων αυτής της εθνικότητας, πειθαρχώντας στις αποφάσεις του προκαθημένου της Εκκλησίας τους Κύριλλου.

Ελένη Βασιλάκη

Σελίδες