Ραφιόλι: Μια καταπράσινη όαση στο Νίππος Αποκορώνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Ραφιόλι: Μια καταπράσινη όαση στο Νίππος Αποκορώνου


Το Ραφιόλι είναι μια πράσινη όαση σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Νίππος Αποκορώνου.

Η πηγή του νερού με τη λαξευμένη βρύση και τις γούρνες δίπλα στα ψηλά δέντρα και την πλούσια βλάστηση κάνουν το τοπίο να μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι απ' όπου θα ξεπεταχτούν νεράιδες και ξωτικά.

Λέγεται πως την βρύση που βλέπουμε στο σημείο την έκτισε ένας επίσκοπος με το όνομα Ραφαήλ. Ωστόσο άλλες διηγήσεις αναφέρουν πως οι πρώτοι κάτοικοι του Νίππου ήρθαν στην περιοχή, από την Άπτερα, επειδή είχαν πάθει μεγάλες καταστροφές από τις επιδρομές των κουρσάρων, κι ανάμεσα τους ήταν και ο Ραφαήλ Σελλάς, που έδωσε το όνομα του στη Βρύση.  

Οι κάτοικοι του χωριού παλιά πήγαιναν στο Ραφιόλι για να πλύνουν τα ρούχα τους και να ποτίσουν τα ζώα τους. Οι πέτρινες λαξευμένες γούρνες που βλέπουμε σε κοντινή απόσταση γέμιζαν με το νερό που οδηγούνταν από το στόμιο της βρύσης μέσω μικρών καναλιών.

Σήμερα κάποιοι,παρότι ο χώρος γενικότερα δεν είναι αξιοποιημένος, τον επισκέπτονται για να φάνε και να περάσουν ευχάριστες στιγμές κοντά στη φύση. 

Μέχρι την Άνοιξη ωστόσο, εφόσον οι χειμερινοί μήνες που προηγήθηκαν ήταν βροχεροί, το σημείο μπροστά από τη βρύση πλημμυρίζει από νερό και είναι απροσπέλαστο.

Ελένη Βασιλάκη
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)













Σελίδες