Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και οι παραλίες του κοντά στο Κεδρόδασος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και οι παραλίες του κοντά στο Κεδρόδασος


Στη διαδρομή από την παραλία του Κριού προς το Κεδρόδασος στα Χανιά, πάνω στο μονοπάτι Ε4, σε ένα σημείο απομονωμένο με θέα στο απέραντο γαλάζιο, που οι ντόπιοι ονομάζουν Χτιστά, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για κτίσμα της Ενετοκρατίας, όπως μαρτυρούν οι αγιογραφίες στο εσωτερικό του, το οποίο ανακαινίσθηκε το 1965 και πλέον λειτουργείται κανονικά κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου από την ενορία της Σκλαβοπούλας, όπου ανήκει. Οι εικόνες που κοσμούν το μεταγενέστερο λιτό,ξύλινο τέμπλο του χρονολογούνται από το 1900 κι έπειτα.

Εξωτερικά ο ναός δεν μαρτυρά το παρελθόν του όμως όποιος εισέλθει στο εσωτερικό του και δει τα σπαράγματα τοιχογραφιών στο νότιο τοίχο του θα καταλάβει αμέσως πως πρόκειται για μια εκκλησία μνημείο, που δυστυχώς δεν έχει τύχει συστηματικής και προσεγμένης συντήρησης.

Οι τοιχογραφίες του έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά ενώ τα βασικά δομικά υλικά του (πέτρα) είναι σε αρκετά σημεία εκτεθειμένα.

Στο δυτικό τοίχο του, εξωτερικά, είναι ενσωματωμένες δύο πινακίδες της παλαιότερης (1886, πάνω από το θύρωμα) και της μεταγενέστερης ανακαίνισης του, που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1965 από τους Μανούσο Τρουλάκη και Ιωάννη Τζαγκαράκη.

Πλησιάζοντας το ναό μπορεί κανείς να δει τα ερείπια κτισμάτων που μαρτυρούν την ύπαρξη μικρού οικισμού στην περιοχή, η οποία διαθέτει και πηγή νερού, περίπου 150 μέτρα πιο πάνω από το ναό.

Όπως μας είπε ο εφημέριος της Σκλαβοπούλας π. Σπυρίδωνας Τσιρμιράκης, παλιά ο τόπος αυτός, λόγω της απομόνωσης του, είχε χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους των πλησιέστερων χωριών ως καταφύγιο για να αποφύγουν τους Γερμανούς.

Εκεί μπορούσαν να ζήσουν άνετα καλλιεργώντας, υπάρχουν μνήμες πως εκεί που σήμερα αντικρίζει κανείς μόνο έρημο τοπίο φύτευαν μέχρι και σπανάκι, ενώ παράλληλα ψάρευαν, μεγάλωναν τα ζώα τους και μάζευαν αλάτι από τη θάλασσα.

Σε κοντινή απόσταση από το ναό βρίσκεται μια μικρή αλλά πανέμορφη παραλία που ονομάζεται Κόκκινο Αμμουτσάκι ενώ λίγο μακρύτερα μια ακόμα παραλία και φυσικά πολλές άλλες όσο πλησιάζει κανείς προς το περίφημο Κεδρόδασος.

Η προσέγγιση στο σημείο μπορεί να γίνει είτε οδικώς μέσω δρόμου ανατολικά του ναού είτε πεζοπορώντας από το Κεδρόδασος ή αντίθετα από την παραλία του Κριού. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)



















Τα χαλάσματα κοντά στο ναό μαρτυρούν την παρουσία μικρού οικισμού 


Το Κόκκινο Αμμουτσάκι 

Η δεύτερη απομονωμένη παραλία λίγο μακρύτερα από το Αμμουτσάκι

Σελίδες