Η κ Ζωή από το Χουμεριάκο μας μιλάει για τη ζωή της και μας δίνει μαθήματα ζωής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Η κ Ζωή από το Χουμεριάκο μας μιλάει για τη ζωή της και μας δίνει μαθήματα ζωής



Την πετύχαμε να λιάζεται έξω από το σπίτι της στο Χουμεριάκο, στο δρόμο που οδηγεί στο ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου.

Η λεπτή και μαυροφορεμένη φιγούρα της, στην χαμηλή καρέκλα, και το αυλακωμένο από τα χρόνια πρόσωπο της, κάτω από τον λαμπερό κυριακάτικο ήλιο, μας έκαναν να την πλησιάσουμε και να ζητήσουμε να τη φωτογραφήσουμε.

Ξαφνιάστηκε αλλά δεν μας το αρνήθηκε. Το όνομα της είναι Ζωή Ατσαλάκη και μετρά 96 ολόκληρα χρόνια ζωής.

Με τον αυθορμητισμό και την καλοσύνη που την χαρακτηρίζουν η κ. Ζωή μας ξετύλιξε μέσα σε λίγα λεπτά τη δύσκολη ζωή της, μια και έζησε Κατοχή ενώ ο Θεός της στέρησε και τον σύντροφο της πριν από μερικές δεκαετίες.

«Είμαι πολλά χρόνια στην αρφάνια» μας είπε, θεωρώντας πως η απώλεια του συζύγου της, παρότι άφησε παιδιά πίσω του, ισοδυναμούσε για εκείνη με ορφάνια και μοναξιά.

Η κ. Ζωή ήταν μεγάλη κοπέλα όταν οι Γερμανοί ήλθαν στην Κρήτη και θυμάται έντονα τα όσα δύσκολα πέρασαν. «Ήμασταν ξυπόλυτοι, γυμνοί και πεινασμένοι» περιγράφει και προσθέτει πως ευτυχώς ζούσαν στο χωριό και το λάδι τους έσωσε. 

«Βρίσκαμε χόρτα και χοχλιούς και με αυτά περνούσαμε ενώ κάναμε ακόμα και μήνα για να φάμε ψωμί. Πηγαίναμε ξυπόλυτες στα μετόχια για να μαζέψουμε τα χόρτα», συμπληρώνει βάζοντας στα όσα τραγικά βίωσαν και το ότι έπρεπε να ζουν στο σκοτάδι γιατί οι Γερμανοί δεν τους επέτρεπαν να έχουν αναμμένο φως.

Η ίδια θυμήθηκε και τη σκηνή της κινηματογραφικής ταινίας που γυρίστηκε στο δρόμο, όπου βρίσκεται το σπίτι της, χωρίς όμως να μπορεί να μας πει τίτλο, παρά μόνο πως την είδε μετά από χρόνια όταν το σπίτι της είχε πια αλλάξει εξωτερικά, πράγμα που της ξύπνησε μνήμες. 

Όπως πληροφορηθήκαμε στη συνέχεια πρέπει να ήταν η ταινία «The Moon Spinners», σε ελληνική απόδοση «Τα κρόσσια του φεγγαριού», που είχε γυρίσει τη δεκαετία του 60 ο Γουάλτ Ντίσνεϋ στην Ελούντα και άλλα σημεία της ανατολικής Κρήτης.

Δεν χρειάστηκε να μας πει περισσότερα η κ Ζωή μια γυναίκα που, χωρίς δεύτερη σκέψη, μπορούμε να κατατάξουμε στις ηρωίδες της ζωής. 

Είναι μια γυναίκα που παρά τις τεράστιες αντιξοότητες που συνάντησε άντεξε και έφθασε σε βαθιά γεράματα έχοντας όμως το προνόμιο να έχει μέχρι τα 96 της χρόνια καθαρό μυαλό και σκέψη.

 Όπως όλες οι παλιές Κρητικές διαθέτει μεγάλη εσωτερική δύναμη και αυτή ήταν που την κράτησε όρθια και την έφθασε σχεδόν στο σκαλοπάτι ενός αιώνα ζωής.






Σελίδες