Ανασυνθέσεις προσώπων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν-Ανάμεσα τους και μια Ελληνίδα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Ανασυνθέσεις προσώπων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν-Ανάμεσα τους και μια Ελληνίδα



Ο αρχαιολόγος  Oscar Nilsson είναι ένας εξαιρετικά προικισμένος επιστήμονας αφιερωμένος στην αναδημιουργία προσώπων που έζησαν πολλές χιλιάδες χρόνια πρίν.

Χρησιμοποιεί εκτυπώσεις 3-D στα κρανία που φτιάχνει για να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά των σκελετών που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές και τα υπόλοιπα χαρακτηρηστικά τα σμιλεύει με το χέρι.

Η εταιρεία του συνεργάζεται με μουσεία σε όλο τον κόσμο στο κομμάτι της αποκατάστασης προσώπων σε ευρήματα ανασκαφών.

Ο ίδιος λέει πως «Το ανθρώπινο πρόσωπο είναι ένα μοτίβο που ποτέ δεν παύει να με συναρπάζει» ενώ περιγράφει πως οι λεπτομέρειες σε κάθε πρόσωπο είναι ατελείωτες κι όλα όσα φτιάχνει είναι μοναδικά.

Εδώ θα δείτε κάποια από τα δημιουργήματα του κι ανάμεσα τους ένα με ελληνικό ενδιαφέρον.


                                    

Adelasius Elbachus

Αυτός ο νέος και όμορφος άνδρας από την Ελβετία έζησε τον VIII αιώνα . Ο σκελετός του έδειξε υποσιτισμό ωστόσο είχε εκπληκτικά δόντια, σπάνιο πράγμα εκείνη την εποχή.



Huarmey Queen

Ανακαλύφθηκε στο Περού μαζί με άλλες 57 γυναίκες θαμμένη με μεγάλη πολυτέλεια και καλυμμένη με κοσμήματα, ακριβά υφάσματα κ.α



Estrid Sigfastsdotter

Ήταν μια πλούσια γυναίκα που έζησε τον XI αιώνα κοντά στη Στοκχόλμη. Έζησε υπερβολικά πολύ για την εποχή της, 80 χρόνια, παρότι το προσδόκιμο ζωής εκείνη την περίοδο ήταν 35 χρόνια.


Η νεαρή γυναίκα της λίθινης εποχής-περίπου 5500 χρόνια πριν

Πέθανε στα 20 της χρόνια και δίπλα της είχε ταφεί ένα μωρό. Πορφανώς πέθανε πάνω στη δύσκολη γέννα που είχε. Το DNA της δεν ήταν καλοδιατηρημένο αλλά από άλλους τάφους που ανακαλύφθηκαν διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου στο Brighton δεν ήταν λευκοί , το χρώμα τους έμοιαζε με αυτό των σύγχρονων βορειοαφρικανών




Neanderthal Γυναίκα

Αυτή η γυναίκα έζησε 45-50.000 χρόνια πριν. Ότι έμεινε από το σκελετό της ανακαλύφθηκε το 1848 σε ανασκαφές στο Γιβραλτάρ .


Viking

Αυτός εδώ ήταν ένας Σουηδός Viking και έζησε στο ξεκίνημα του XI αιώνα . Πρώτη φορά για την δημιουργία του προσώπου του δόθηκε η δυνατότητα να μαζευτεί αρκετό DNA ώστε να δημιουργηθούν το ανοικτόχρωμο δέρμα, τα κόκκινα μαλλιά του  και τα μπλε τα μάτια του. Είχε πεθάνει σε ηλικία 45 ετών.



Μια ελληνίδα έφηβος που έζησε 9.000 χρόνια πριν

Η Αυγή, ήταν ένα 18χρονο κορίτσι που έζησε στην Ελλάδα και είδε την ιστορική μετάβαση προς το εμπόριο τεχνολογικών εφευρέσεων, στο ξεκίνημα της αγροτικής επανάστασης.


Άνδρας που έζησε την εποχή του Σιδήρου στη Βρετανία

Έζησε περίπου 2.400 χρόνια πριν και έζησε καλά . Ήταν δυνατός καλοφτιαγμένος και υγιής αλλά όπως πολλοί άλλοι εκείνη την εποχή πέθανε νέος, σχεδόν 24–31 ετών. Διέθετε εκπληκτικά δόντια.


Άνδρας που έζησε στη Βρετανία στη Σαξονική εποχή

Όταν πέθανε ήταν 45 ετών. Τα οστά του μαρτυρούν πως ήταν ένας δυνατός άντρας ωστόσο από φλεγμονές είχε χάσει τα δόντια του. Έφερε τραύματα που δείχνουν πως ίσως ήταν στρατιώτης.


Άνδρας που έζησε 3.700 χρόνια πριν- την εποχή του χαλκού

Ο σκελετός του δείχνει υποσιτισμό και αναιμία. Πέθανε 25-35 ετών


Γυναίκα ρωμαικό-βρετανικής καταγωγής

Ότι απέμεινε από το σκελετό της έδειξε πως έζησε μια δύσκολη ζωή και εργάστηκε σκληρά. Πέθανε 25–35 ετών . Κατά την ανασκαφή νύχια βρέθηκαν δίπλα στο σώμα της πράγμα που δείχνει προκαταλήψεις της εποχής. Ενδέχεται να πίστευαν πως αν έβαζαν νύχια μέσα στον τάφο δεν θα μπορούσαν τα κακά πνεύματα να καταδιώξουν αυτούς τους νεκρούς.



Birger Jarl

Ο ηγέτης της Σουηδίας από το 1248 ως το θάνατο του τον Οκτώβριο του 1266,  στο Västergötland.

Ο αρχαιολόγος  Oscar Nilsson

Σελίδες