Θρησκευτικός περίπατος στο Μέσα Λασίθι με ξεναγό το Γιώργο Σταματάκη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Θρησκευτικός περίπατος στο Μέσα Λασίθι με ξεναγό το Γιώργο Σταματάκη

Χαρακτηριστικό δείγμα δουλειάς των νιταδόρων του Μέσα Λασιθίου στην Παναγία τη Γαλατιανή στα Μάλια
Έναν θρησκευτικό και καλλιτεχνικό περίπατο, πολλά υποσχόμενο ως προς τις πληροφορίες που θα δώσει στους συμμετέχοντες αλλά και ως προς τα όσα όμορφα θα τους προσφέρει την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά, οργανώνει την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ο Σύνδεσμος Μέσα Λασιθίου η «Αλόιδα» με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρμακέτου «Καπετάν Καζάνης» και τη στήριξη του Ορειβατικού Λασιθίου.

Ξεναγός σε αυτή την ωραία βόλτα, που ξεκινά στις 10.30 το πρωί κι έχει τίτλο «Στα ίχνη των Μέσα Λασιθιωτών Νιταδόρων», ο γνωστός λαογράφος-ηθογράφος Γιώργος Σταματάκης.

Έργο κι αυτό των νιταδόρων του Μέσα Λασιθίου, Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη στα Ανώγεια 
Ο περίπατος ουσιαστικά αφορά μια κυκλική διαδρομή μήκους 4,5 χιλιομέτρων από το Μέσα Λασίθι προς τη Μονή Κρουσταλένιας, το Μαρμακέτο, με στάσεις στον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, και κατάληξη πάλι στο Μέσα Λασίθι στον Μιχαήλ Αρχάγγελο.

Ο Γιώργος Σταματάκης θα παρουσιάσει πληροφορίες, αποτέλεσμα μακρόχρονης ενασχόλησης και έρευνας γύρω από τους ναούς, με έμφαση αυτή τη φορά στο κομμάτι της ξυλογλυπτικής. Θα δείξει από κοντά σε όσους συμμετάσχουν εξαίσια δείγματα της δουλειάς που μας κληροδότησαν οι νιταδόροι του Μέσα Λασιθίου, που είχαν τη φήμη ως οι καλύτεροι ξυλογλύπτες τέμπλων στην Κρήτη. Τα τέμπλα τους είναι στην πραγματικότητα έργα τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς και πολύ ξεχωριστά ως προς την τεχνική τους.

Αφετηρία του περιπάτου η πλατεία του χωριού στο Μέσα Λασίθι.



Σελίδες