Περιήγηση στο καταφύγιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου στον οικισμό του Κάτω Χωριού στην Ιεράπετρα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Περιήγηση στο καταφύγιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου στον οικισμό του Κάτω Χωριού στην Ιεράπετρα



Το Κάτω Χωριό στην Ιεράπετρα είναι ένα όμορφο, αρκετά μεγάλο και με πολύ νερό χωριό, δημοφιλές για την ωραία δροσερή πλατεία του με τις παρακείμενες βρύσες.

Ωστόσο πέρα από τη φυσική ομορφιά του διαθέτει κι άλλα αξιοθέατα κάποια εκ των οποίων καλά κρυμμένα. Και μιλάμε φυσικά για τα καταφύγια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, που είναι διάσπαρτα μέσα και έξω από το Κάτω Χωριό.

Ένα απ αυτά εντοπίσαμε μέσα στον οικισμό,μετά από πληροφορίες που έδωσε κάτοικος της περιοχής στον Χριστόφορο Χειλαδάκη. Βρίσκεται εντός περιφραγμένου ακινήτου με ελαιώνα και ένα μικρό εξοχικό σπίτι.

Η μια είσοδος του έχει κλειστεί με πέτρες για να μην είναι ορατή από το δρόμο ενώ η δεύτερη, που είναι και πιο άνετη στο άνοιγμα της, βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων πιο κάτω.

Το μήκος του καταφυγίου δεν είναι μεγάλο και δεν είναι δαιδαλώδες. Είναι σκαμμένο σε κούσκουρα (όχι ιδιαίτερα σκληρό) και ενισχυμένο σε σημεία του με τοιχία φτιαγμένα από πέτρα και τσιμέντο.

Κατά μήκος του έχουν δημιουργήσει, με λάξευση, τρείς επιμέρους χώρους για φύλαξη πολεμικού υλικού στις οποίες έχουν βρει σήμερα καταφύγιο λίγες νυχτερίδες.

Κατά το παρελθόν, όπως μας είπε κάτοικος της περιοχής, έμπαιναν μέσα ως παιδιά με κεριά και το εξερευνούσαν θεωρώντας το μεγάλη ανακάλυψη. Ωστόσο ενώ για κάποιους ανήλικους ήταν περιπέτεια το να δούν από κοντά το καταφύγιο για κάποιους άλλους, λόγω σκότους, ήταν φόβος και τρόμος και έτσι απλά γνώριζαν γι' αυτό μόνο από τις διηγήσεις συνομιλήκων τους.

Η περιοχή της Ιεράπετρας αξίζει να σημειώσουμε, λόγω του κομβικού χαρακτήρα της στην ανατολική Κρήτη, βρίθει καταφυγίων και γενικότερα υπόγειων πολεμικών εγκαταστάσεων, ξεχασμένων όμως δυστυχώς και εγκαταλελειμμένων.

Ελένη Βασιλάκη

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)















Σελίδες