Η ανώνυμη κρήνη στην πλατεία της Ανάληψης στο Ηράκλειο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Η ανώνυμη κρήνη στην πλατεία της Ανάληψης στο Ηράκλειο


Δεν γνωρίζουμε το όνομα της και οι περισσότεροι αγνοούμε ακόμα και την ύπαρξη της.

Η Κρήνη στην Πλατεία της Ανάληψης στο Ηράκλειο ωστόσο δεσπόζει στο σημείο αυτό τουλάχιστον από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

 Δε φέρει επιγραφή ή αξιοσημείωτη εξωτερική διακόσμηση, αν και δεν αποκλείεται να είχε στην αρχική μορφή της και να κλάπηκε, όπως συνέβη με άλλες κρήνες της πόλης.

Πρόκειται για κτίσμα με κλασικά στοιχεία οθωμανικής αρχιτεκτονικής που ανήκει στον τύπο των περίβλεπτων με ταμιευτήρα (δεξαμενή) κρηνών.

Καλύπτεται από σφαιρικό θόλο και είναι ελεύθερη απ' όλες τι πλευρές. Το νερό έφθανε σ’ αυτήν μέσω κάποιου υδραγωγείου από ένα πήλινο αγωγό και έτρεχε από κρουνούς που υπάρχουν στις δυο πλευρές της.

Σε εποχές που το Ηράκλειο δεν διέθετε οικιακές βρύσες οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής υδρεύονταν απ' αυτή .

Σήμερα η ανώνυμη κρήνη στην Ανάληψη έχει αποκατασταθεί εξωτερικά, παρότι δεν φαίνεται να γλιτώνει από τη μανία των ανεγκέφαλων που βεβηλώνουν με σπρέι τα μνημεία της πόλης.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)






Σελίδες