Αγρυπνία την παραμονή της γιορτής της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Κ. Βάθεια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Αγρυπνία την παραμονή της γιορτής της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Κ. Βάθεια


Την ερχόμενη Τετάρτη 25 του μηνός, παραμονή της γιορτής της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία, στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρως στην Κάτω Βάθεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έκανε γνωστό η Ενορία, στις 7.30 το απόγευμα θα τελεσθεί ο εσπερινός και θα ακολουθήσει ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτου Παρθενίου Καλυβιανάκη, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης Μπαλί. 


Ο ναός της Μεταμορφώσεως

Ο ναός του Χριστού στην Κάτω Βάθεια είναι ένα κόσμημα για το χωριό. (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Καμάρι των κατοίκων της Κάτω Βάθειας δεσπόζει στο κέντρο της, πάνω σε μικρό ύψωμα, λες και θέλει από εκεί να αγκαλιάζει κάθε σπίτι και να προστατεύει όλους τους κατοίκους. 

Είναι ένας προσεγμένος αρχιτεκτονικά, μονόχωρος, νεοκλασικός ναός, με ξυλόγυλπτο τέμπλο που σήμερα φιλοξενεί όλες τις σημαντικές εικόνες από τις παλιές εκκλησίες της Κάτω Βάθειας.

Για το έτος ανέγερσης του ναού δεν υπάρχουν πληροφορίες με πιθανότερη την εκδοχή να κτίστηκε παλιότερα το πρώτο τμήμα του ναού και μετά να προστέθηκε το δεύτερο, που μεγάλωσε το χώρο του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το εσωτερικό του ναού προκαλεί εντύπωση αφού έχει μετατραπεί σε ένα μικρό μουσείο με υπέροχες εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα, προστατευμένες πίσω από ξύλινες προθήκες.

Ανάμεσα τους ο Άγιος Γεώργιος φιλοτεχνημένος το 1932 στη Σκήτη της Αγίας Άννας στο Άγιο Όρος, ο Χριστός, του 1930, που βρισκόταν παλιότερα στο νεκροταφειακό ναό του χωριού, η Ανάσταση του 1893, η Αγία Αικατερίνη, του 1912, από τον ομώνυμο ναό του χωριού, η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, του 1893, που φιλοτέχνησε ο μοναχός Μελέτιος βάζοντας μάλιστα και τον εαυτό του ανάμεσα στα πρόσωπα της εικόνας.

Εντυπωσιακό κι ένα αντίγραφο, του 1877, της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας, της θαυματουργής δηλαδή εικόνας του 13ου αιώνα που υπήρχε παλιά σε μετόχι της μονής Κουτλουμουσίου στην Κρήτη.

Επίσης από τις νεώτερες εικόνες ξεχωρίζει εκείνη του Αγίου Εφραίμ ,την οποία φιλοτέχνησε ο προηγούμενος εφημέριος του ναού και αγιογράφος Ζαχαρίας Καλιακάκης.

Σελίδες