Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κάτω Βάθεια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κάτω Βάθεια



Καμάρι των κατοίκων της Κάτω Βάθειας είναι ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού.

Της Ελένης Βασιλάκη

Είναι ένας μονόχωρος, νεοκλασικός ναός, ιδιαίτερα προσεγμένος αρχιτεκτονικά, με ξυλόγυλπτο τέμπλο που σήμερα φυλάσσει όλες τις σημαντικές εικόνες από τις υπόλοιπες παλιές εκκλησίες της Κάτω Βάθειας, τις οποίες συναντά κανείς περιμετρικά του οικισμού.

Για το έτος ανέγερσης του ναού δεν υπάρχουν πληροφορίες κι όπως μας είπε ο εφημέριος του, πατήρ Ιωάννης Βλαχάβας, οι απόψεις διίστανται ως προς το πότε ανεγέρθηκε, με πιθανότερη την εκδοχή να κτίστηκε παλιότερα το πρώτο τμήμα του ναού και μετά να προστέθηκε το δεύτερο, που μεγάλωσε το χώρο του.


Σε κάθε περίπτωση πάντως το εσωτερικό του ναού προκαλεί εντύπωση αφού έχει μετατραπεί σε ένα μικρό μουσείο με υπέροχες εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα, προστατευμένες πίσω από ξύλινες προθήκες.

Ανάμεσα τους ο Άγιος Γεώργιος φιλοτεχνημένος το 1932 στη Σκήτη της Αγίας Άννας στο Άγιο Όρος, ο Χριστός, του 1930, που βρισκόταν παλιότερα στο νεκροταφειακό ναό του χωριού, η Ανάσταση του 1893, η Αγία Αικατερίνη, του 1912, από τον ομώνυμο ναό του χωριού, η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, του 1893, που φιλοτέχνησε ο μοναχός Μελέτιος βάζοντας μάλιστα και τον εαυτό του ανάμεσα στα πρόσωπα της εικόνας.


Εντυπωσιακό κι ένα αντίγραφο, του 1877, της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας, της θαυματουργής δηλαδή εικόνας του 13ου αιώνα που υπήρχε παλιά σε μετόχι της μονής Κουτλουμουσίου στην Κρήτη και ήταν η μόνη που διασώθηκε από πυρκαγιά και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Άγιο Όρος όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Επίσης από τις νεώτερες εικόνες ξεχωρίζει εκείνη του Αγίου Εφραίμ ,την οποία φιλοτέχνησε ο προηγούμενος εφημέριος του ναού και αγιογράφος Ζαχαρίας Καλιακάκης.


Το έθιμο της κρεατόσουπας

Επισκεφθήκαμε το ναό της Μεταμορφώσεως στην Κάτω Βάθεια παραμονή Χριστουγέννων και πετύχαμε γυναίκες του χωριού να ετοιμάζουν, στον όμορφο χώρο που έχει δημιουργηθεί δίπλα από το ναό και λειτουργεί ως ενοριακή αίθουσα, κρέας για να φτιάξουν σούπα.

Με παρότρυνση του δραστήριου εφημέριου τους, πατέρα Ιωάννη, φέτος για πρώτη χρονιά και από δω και στο εξής κάθε χρόνο, ανήμερα των Χριστουγέννων, θα ετοιμάζουν ζεστή κρεατόσουπα η οποία θα προσφέρεται στους πιστούς αμέσως μετά τη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία. 


Ως γνωστόν η χριστουγεννιάτικη Λειτουργία γίνεται πολύ νωρίς το πρωί και είθισται να έχει προηγηθεί μακρά νηστεία, οπότε μια ζεστή και νόστιμη σούπα, αμέσως μετά τον εκκλησιασμό, είναι ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει κανείς.

 Εξάλλου τέτοιες πρακτικές, που μετατρέπονται σε έθιμα, φέρνουν πιο κοντά το ποίμνιο κι όπως φαίνεται ο πατήρ Ιωάννης Βλαχάβας εργάζεται σωστά και αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση έχοντας κερδίσει την αγάπη και τη στήριξη των κατοίκων της Κάτω Βάθειας.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)




















Προετοιμάζοντας τη σούπα και την αίθουσα της Ενορίας για την ημέρα των Χριστουγέννων



Σελίδες