Ο ναός του Αγίου Ιωάννη και Μιχαήλ Αρχαγγέλου στο Δρακονερό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη και Μιχαήλ Αρχαγγέλου στο ΔρακονερόΛίγο έξω από τον οικισμό του Γαλατά του δήμου Μινώα Πεδιάδος, στη θέση Δρακονερό, βρίσκεται ο δίκλιτος βενετσιάνικος ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Μιχαήλ Αρχαγγέλου.

Της Ελένης Βασιλάκη

Μικρό χωριό σήμερα ο Γαλατάς με λιγοστούς κατοίκους όμως με ένα παρελθόν λαμπρό καθώς εκεί συναντάμε ένα από τα μεγαλύτερα μινωικά ανάκτορα στο νησί μας ενώ η παρουσία βενετσιάνικων κτισμάτων, όπως ο ναός του Αγίου Ιωάννη, μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια του οικισμού.

 Βέβαια υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως επειδή το χωριό αυτό και η γύρω περιοχή είχαν κατά την τουρκοκρατία σημαντικό μουσουλμανικό στοιχείο, ο εν λόγω ναός είχε εγκαταληφθεί με αποτέλεσμα, όταν έφυγαν οι μουσουλμάνοι να έχει ξεχαστεί μέχρι και ο Άγιος στον οποίο ήταν αφιερωμένος.

 Έτσι  μη γνωρίζοντας τον Άγιο του επέλεξαν τότε να τον αφιερώσουν στον Άγιο Ιωάννη και μεταγενέστερα πρόσθεσαν και τον Μιχαήλ Αρχάγγελο στους τιμώμενους Αγίους.

Στο εσωτερικό του ναού ξεχωρίζει ένα επιμελημένο αρκοσόλιο (ταφικό μνημείο) που πιθανόν ανήκει στον κτήτορα του ενώ δεν διακρίνονται τοιχογραφίες στους τοίχους του.


Η πηγή 

Η θέση όπου βρίσκεται ο ναός μαρτυρά την παρουσία νερού και η αλήθεια είναι πως κοντά στο κτίσμα του υπάρχει πηγή η οποία μάλιστα έδωσε το όνομα Δρακονερό σε όλη την περιοχή. 

Ως προς την ονομασία αυτή υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μια απ' αυτές μας λέει πως εκεί κοντά υπήρχε ακονόπετρα, που αλλιώς ονομάζεται δρακόνι, οπότε προέκυψε το Δρακονερό. Άλλοι λένε πως επειδή το νερό της πηγής είναι πολύ χωνευτικό και πίνοντας το μπορεί κάποιος να χωνάψει μέχρι και... δράκο, προέκυψε η ονομασία. Μια τρίτη εκδοχή αναφέρει πως την πηγή αυτή τη φυλούσε ένας δράκος.

Ο περιβάλλοντας χώρος του ναού είναι όμορφα διαμορφωμένος με πετρόκτιστα πεζούλια και κλίμακες για τους πιστούς που συγκεντρώνονται στα πανηγύρια που γίνονται εκεί 

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες