Ο Μητροπολίτης Μποτσουάνας στη γιορτή του Χριστού στο Αλάγνι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Ο Μητροπολίτης Μποτσουάνας στη γιορτή του Χριστού στο Αλάγνι


Στο Αλάγνι, τον όμορφο οικισμό του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων πανηγυρίζει αύριο ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, κι αποτελεί μαζί με το ναό του πολιούχου Αγίου Βλασίου σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του.

Αυτή τη χρονιά ωστόσο ο εορτασμός του αποκτά ακόμα πιο επίσημο χαρακτήρα καθώς θα ιερουργήσει στο ναό της Μεταμορφώσεως , ανήμερα της γιορτής του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος.

Κτίσμα της Ενετοκρατίας

Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Αλάγνι αποτελεί κτίσμα που χρονολογείται τουλάχιστον από την Ενετοκρατία.

 Δυστυχώς οι παρεμβάσεις που δέχθηκε στην πορεία των ετών είναι πολλές και αλλοίωσαν τα βασικά χαρακτηριστικά του. Ωστόσο σε σημεία στο Ιερό του υπάρχουν ακόμα τμήματα του αρχικού κτίσματος που μαρτυρούν και το παρελθόν του.

Το μέγεθος του ναού δεν είναι μεγάλο ενώ σήμερα έχει χαθεί κάθε ίχνος τοιχογραφίας που φαίνεται να υπήρχε στην αρχική του μορφή, με βάση σχετική περιγραφή του G. Gerola.

Χαρακτηριστικό του ναού εξάλλου τα τυφλά πλευρικά του αψιδώματα τα οποία, σε σχέση με τα αψιδώματα που συνήθως συναντάμε στους ναούς, διαφέρουν ως προς τη θέση τους. Κάτι ανάλογο με αυτό του Αλαγνίου έχουμε μόνο σε ναούς των πρώην επαρχιών Κισσάμου και Σελίνου.


Αξίζει ακόμα ν αναφέρουμε πως στη γιορτή της Μεταμορφώσεως στο Αλάγνι εξακολουθεί και σήμερα να αναβιώνει το έθιμο της ευλόγησης των πρώτων σταφυλιών της χρονιάς, το λεγόμενο έθιμο της απαρχής (διαβάστε εδώ) που στις παλαιότερες καθαρά αγροτικές κοινωνίες τηρούνταν ευλαβικά. 

Ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως το 2018

Μερικές από τις εικόνες που κοσμούν το ναό





Σελίδες