Μυρωδάτα και γευστικά "βασιλικά" δημιουργήματα από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Μυρωδάτα και γευστικά "βασιλικά" δημιουργήματα από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας



Έχετε δοκιμάσει ελαιόλαδο που έχει αλεστεί με βασιλικό ή δυόσμο; ή μήπως ντολμαδάκια τυλιγμένα σε φύλλα βασιλικού;

Της Ελένης Βασιλάκη

Αν όχι τότε δεν έχετε γνωρίσει τους σωστούς ανθρώπους γιατί ο εμπνευσμένος παραγωγός από την Ιεράπετρα Γιώργος Τομαδάκης και ο μάγειρας από τις Κορφές Μαλεβιζίου Γιώργος Παπυράκης βρίσκονται πίσω απ αυτά τα εξαιρετικά δημιουργήματα που θα σας γνωρίσουμε παρακάτω.

Ο Γιώργος Τομαδάκης δραστηριοποιείται στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας και είναι μέλος της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης eptastiktos, που έχει δει την παραγωγή ελαιολάδου «αλλιώς» και δημιουργεί τα τελευταία χρόνια μικρά θαύματα.

Ο Γιώργος συγκεκριμένα είχε την έμπνευση να φτιάξει ελαιόλαδο αρωματισμένο με βασιλικό και δυόσμο. Όχι όμως απλά προσθέτοντας μέσα στο λάδι του, όπως κάνουν άλλοι, αιθέριο έλαιο των φυτών ή τα ίδια τα φύλλα τους.

 Εκείνος πειραματίστηκε αρκετά και κατάφερε να φτιάξει κάτι τελείως διαφορετικό. Όποιος το δοκιμάσει το καταλαβαίνει εξάλλου αμέσως. Αλέθει τις ελιές του μαζί με το αρωματικό φυτό που έχει επιλέξει κι έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο αρωματικό, πιο φρουτώδες και γευστικό.

Κι αν νομίζετε πως η διαδικασία αυτή είναι απλή μάλλον κάνετε λάθος. Από τις φωτογραφίες που σας παραθέτουμε φαίνεται πως και η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών του Γιώργου Τομαδάκη είναι πολύ διαφορετική και ψαγμένη.

Ως υπόστρωμα στις καλλιέργειες του χρησιμοποιεί φυσικό σφουγγάρι θαλάσσης, που παίρνει από μια βιοτεχνία επεξεργασίας σφουγγαριών, ενώ από πάνω προσθέτει το χώμα και την κοπριά.

Όπως μας εξηγεί, το σφουγγάρι ως υπόστρωμα, τόσο στην καλλιέργεια του όσο και στα σπορεία, επιτρέπει στις ρίζες των φυτών να αναπτύσσονται λαμβάνοντας όλη την υγρασία που χρειάζονται, ειδικά το καλοκαίρι, μαζί και πολύτιμα ιχνοστοιχεία που δεν χάνονται στο έδαφος.

Ο βασιλικός που καλλιεργεί είναι βρώσιμος με μεγάλα φύλλα, διαφορετικός όμως από τον ιταλικό που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε.Η συλλογή και η χρήση του γίνεται επίσης κάτω από μελετημένες συνθήκες, έτσι ώστε να μην προλάβει να χάσει τα πολύτιμα συστατικά του που εμπλουτίζουν το ελαιόλαδο και το κάνουν ξεχωριστό.

Ντολμαδάκια βασιλικού 
Ντολμαδάκια με φύλλα βασιλικού

Βλέποντας αυτά τα ωραία μεγάλα φύλλα βασιλικού ο μάγειρας Γιώργος Παπυράκης, με την έμφυτη τάση του να πειραματίζεται, δεν μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό και δοκίμασε να φτιάξει ντολμαδάκια.

Η γεύση τους, όπως μας περιγράφει, είναι το κάτι άλλο ειδικά όταν ψήνονται μόνα τους κι όχι ανάμικτα με άλλα ντολμαδάκια με απελόφυλλα ή άλλα λαχανικά.

Η διαδικασία για να φτιάξει κανείς ντολμαδάκια με φύλλα βασιλικού είναι απλή, εφόσον φυσικά έχει βρει τα κατάλληλα φύλλα. Χρειάζεται μόνο ελαφρύ ζεμάτισμα στα φύλλα και υλικά όπως στα κανονικά ντολμαδάκια... το μόνο που διαφέρει είναι η τελική, έντονα αρωματική, γεύση τους.


Προετοιμάζοντας το παρτέρι για το φύτεμα των βασιλικών 


Βασιλικοί σε καταπότι 

Κομμάτια φυσικού σφουγγαριού ως υπόστρωμα




Σελίδες