Η όμορφη Κρήνη του Αγίου Γεωργίου στο Χουμεριάκο Λασιθίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Η όμορφη Κρήνη του Αγίου Γεωργίου στο Χουμεριάκο Λασιθίου



Στο Χουμεριάκο Λασιθίου, κάτω ακριβώς από το ναό του Αγίου Γεωργίου σε μια πλατεία που διαμορφώνεται στο σημείο κι έχει πάρει το όνομα της από την εκκλησία, δεσπόζει η κρήνη του Αγίου Γεωργίου.

Η κρήνη έχει δημιουργηθεί στο νότιο όριο της πλατείας και είναι  "εντοιχισμένη" σε τοίχο αντιστήριξης που καλύπτει την υπάρχουσα υψομετρική διαφορά των δύο επιπέδων, δηλαδή αυτό που φιλοξενεί το ναό κι εκείνο όπου βλέπουμε την κρήνη.Έτσι διακρίνεται μόνο η πρόσοψή της, που είναι  κατασκευασμένη με ιδιαίτερη επιμέλεια.

Σύμφωνα με περιγραφή που έχει κάνει η αρχιτέκτονας-αρχαιολόγος Χρυσούλα Τζομπανάκη, η κρήνη είναι κτισμένη με ανεπίχριστη λαξευμένη λιθοδομή κατά το ισόδομο σύστημα. Το κεντρικό τμήμα της κατασκευής προεξέχει ελαφρά. Στο κέντρο του δημιουργείται "καμάρα" με ημικυκλικό τόξο, στο τύμπανο της οποίας βρίσκονται τα στόμια εκροής του νερού.

Τα στόμια περιβάλλονται με ανάγλυφο φυτικό διάκοσμο. Στην βάση της "καμάρας" υπάρχει λίθινη λαξευτή γούρνα. Στο δυτικό άκρο της κρήνης υπάρχει χαμηλότερο στόμιο και δύο μικρότερες λίθινες γούρνες για το πότισμα των ζώων.

 Στην κορυφή του κεντρικού τμήματος έχουν εντοιχιστεί δύο λίθινες εγχάρακτες πλάκες: στην πρώτη απεικονίζεται ο Άγιος Γεώργιος που σκοτώνει το δράκοντα ο οποίος φυλάει το νερό 
 και στην δεύτερη αναγράφεται η επιγραφή: "Ωκοδόμηση Δημαρχεύοντος Κ. Ν. Μουρελάκη τη φιλίτιμω συνδρομή της κοινότητας Χουμεριάκου εν έτει 1887 25 Οκτωβρίου".

Η κατασκευή στέφεται με απλό γείσο σε ελαφρά προεξοχή. 
Βορειοδυτικά της κρήνης και σε μικρή απόσταση από αυτή υπάρχει πηγάδι και το αντλιοστάσιο.

Να σημειώσουμε πως στο Χουμεριάκο υπάρχουν συνολικά τρείς δημόσιες κρήνες, πέρα από αυτή του Αγίου Γεωργίου , απ όπου οι κάτοικοι τροφοδοτούνταν με νερό κατά το παρελθόν. Μάλιστα αυτή του Αγίου Κηρύκου και Ιουλίτας, πλησίον του φερώνυμου ναού, φαίνεται να είναι της ίδιας περιόδου.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)










Σελίδες