Σφακοπιστόλα: Ένα αυτοσχέδιο παλιό παιδικό παιγνίδι δημιουργικής φαντασίας (βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Σφακοπιστόλα: Ένα αυτοσχέδιο παλιό παιδικό παιγνίδι δημιουργικής φαντασίας (βίντεο)



Τα παιδικά παιγνίδια αλλοτινών χρόνων είναι τόσο διαφορετικά και τόσο γοητευτικά, μέσα στην απλότητα τους. Απλότητα όμως ως προς τα υλικά τους όχι ως προς την έμπνευση τους.

Ένα τέτοιο παιγνίδι θυμήθηκαν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου από το Μαλάκι Ρεθύμνου Μάρκος Βαγιωνάκης και παλιός συμμαθητής του και μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου 'Ανω Βαρσαμόνερου Πέτρος Γαβαλάκης.

Αφορμή η πεζοπορία του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου από τον Άγιο Στέφανο ως το Κάτω Μαλάκι. Στην πρώτη στάση της ομάδας στη θέση «Ζάρας Βρύση», κάτω από τα πλατάνια και τις ανθηρές σφάκες, ο Πέτρος θυμήθηκε πως ως μικρά παιδιά, τότε που τα πλαστικά παιγνίδια δεν ήταν καθόλου διαδεδομένα,  χρησιμοποιούσαν κλαδιά σφάκας για να φτιάξουν τη λεγόμενη σφακοπιστόλα.  

Ήταν ένα αυτοσχέδιο όπλο για να παίζουν μεταξύ τους, ακίνδυνο αφού η ταχύτητα του «βλήματος» που εκτόξευε ήταν μικρή και πολύ έξυπνο στην κατασκευή του όπως, εντέλει, αποδείχθηκε.


Ο Μάρκος άρπαξε την ευκαιρία, βλέποντας πως στο σημείο υπήρχαν αρκετές σφάκες, και μ’ ένα ψαλίδι κλαδέματος που κρατούσε έκοψε ένα κομμάτι σφάκας και έφτιαξε μια τέτοια σφακοπιστόλα, για να θυμηθούν με τον πάλαι ποτέ συμμαθητή του τα παιδικά τους χρόνια αλλά και για να μάθουν τα μέλη του Ορειβατικού, που δεν ήξεραν, αυτό το παλιό παιγνίδι που κατασκεύαζαν σε αυτό το σημείο του Ρεθύμνου.


Όπως θα δείτε και στο βίντεο το μόνο που χρειάζεται για τη σφακοπιστόλα είναι ένα κομμάτι από σχετικά τρυφερό κλαδί σφάκας κι ένα ψαλίδι για να το κόψει κάποιος και να δημιουργήσει το «βλήμα» του.

Το παιγνίδι αυτό το κατασκεύαζαν καλοκαίρι, τότε που η σφάκα είχε χυμούς στα κλαδιά της. Το κομμάτι του κλαδιού που έκοβαν το περιέστρεφαν με δύναμη έτσι ώστε να ξεκολλήσει ο φλοιός από το εσωτερικό ξύλο. 

Στη συνέχεια έκοβαν το φλοιό στη μέση και από την άκρη του ξύλου ένα μικρό τμήμα σε μέγεθος περίπου ενός φελλού. Αυτό ήταν το βλήμα.


 Δείτε στο βίντεο πως ακριβώς γινόταν αυτό αλλά και πως λειτουργούσε η σφακοπιστόλα εκτοξεύοντας το βλήμα, το οποίο έκανε ένα χαρακτηριστικό θόρυβο.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Ξαποσταίνοντας στην πηγή της Ζάρας η Βρύση


Σελίδες