Ο γιγαντιαίος πρίνος του Συκολόγου-Τον θυμούνται έτσι έξι γενιές κατοίκων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Ο γιγαντιαίος πρίνος του Συκολόγου-Τον θυμούνται έτσι έξι γενιές κατοίκων



Λίγο μετά την είσοδο στον οικισμό του Συκολόγου, στη βορειοανατολική πλευρά του, βρίσκεται η ο γιγαντιαίος πρίνος σήμα κατατεθέν για το χωριό και τους κατοίκους του, οι οποίοι μάλιστα έδωσαν και τα όνομα του στη μικρή πλατεία που διαμορφώνεται εκεί.

Η πλατεία Πρίνος δεν θέλει πολλές συστάσεις κι όποιος βρεθεί εκεί αμέσως καταλαβαίνει γιατί αυτό το δέντρο είναι σημαντικό για το Συκολόγο.

Κάτοικοι του χωριού μας είπαν πως τουλάχιστον έξι γενιές Συκολογιανών θυμούνται να υπάρχει σε αυτό το σημείο ο πρίνος σε μεγάλο ύψος, με τις ρίζες του να χάνονται βαθιά μέσα στο έδαφος.

Η παρουσία του δέντρου με τον τεράστιο κορμό δοκιμάστηκε επί Γερμανικής Κατοχής, τότε που χιλιάδες δέντρα αυτού του είδους κι όχι μόνο κόπηκαν από τους κατακτητές στην Κρήτη και έγιναν καυσόξυλα. Όμως στην περίπτωση του Συκολόγου ο πρίνος άντεξε και οι κάτοικοι του κατάφεραν να εμποδίσουν το κόψιμο του.

Με τα ψηλά κλαδιά του σήμερα γεμίζει την πλατεία όπου ντόπιοι και επισκέπτες το καμαρώνουν από τα καφενεία που βρίσκονται στο σημείο. Παρότι ουδείς γνωρίζει την ηλικία του είναι σίγουρο πως μετρά αρκετούς αιώνες ζωής και μοιάζει δυνατός και ακμαίος σαν τον ίδιο το Συκολόγο και τους ανθρώπους του 

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)






Σελίδες