Ο νεοκλασικός ναός του Προφήτη Ηλία στην Κερά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ο νεοκλασικός ναός του Προφήτη Ηλία στην Κερά



Το ύψωμα Καρφί, με το μινωικό ιερό, ξεπροβάλει ανάμεσα στα ψηλά κυπαρίσσια του. Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην Κερά σίγουρα είναι κτισμένο σε προνομιακό σημείο, ανάμεσα σε ευθυτενή κυπαρίσια και ροδιές, έχοντας απέναντι του το περίφημο Καρφί.

Της Ελένης Βασιλάκη

Θα το βρει κανείς ανηφορίζοντας επάνω από τον κεντρικό δρόμο, όπου βρίσκονται οι ταβέρνες του χωριού.

Μια όμορφη πελεκημένη σε σκληρό, σκούρο, ασβεστόλιθο πόρτα, με ψηλό τοίχο, κρύβει το ναό και το παλιό νεκροταφείο που το περιβάλλει.

Παρότι νεκροταφειακός ναός ο Προφήτης Ηλίας, όπως λέει και το όνομα του, είναι λουσμένος στο φως, στην κυριολεξία αλλά και μεταφορικά, καθώς μόνο θλίψη δεν προκαλεί η εικόνα του. 

Κατάλευκος με ωραία πελεκημένη πόρτα και παράθυρο αλλά κι ένα περίτεχνο αγιοθύριδο σε κερδίζει και μόνο βλέποντας τον εξωτερικά.


Εσωτερικά είναι, παρά το μικρό μέγεθος του, ακόμα πιο εντυπωσιακός εξαιτίας του επίχρυσου ξυλόγλυπτου τέμπλου του.

 Οι δεσποτικές εικόνες του Προφήτη Ηλία, του Χριστού και της βρεφοκρατούσας Παναγίας δεσπόζουν στο μέσο του ενώ κάτω, στα θωράκια, βλέπουμε το Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον  Άγιο Κωνσταντίνο και Ελένη και τον Άγιο Νεκτάριο.

 Στην επίστεψη ανάμεσα σε δράκους, τα λυπηρά και η σταύρωση. Το βημόθυρο με τις μορφές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου έχει αφαιρεθεί από την ωραία πύλη και το βλέπουμε αριστερά στον τοίχο να παίζει το ρόλο εικόνας.

Εξωτερικά του ναού έχει διαμορφωθεί χώρος με παγκάκια και πέργκολα τόσο για το πανηγύρι του στις 20 Ιουλίου όσο και για τους ανθρώπους που επισκέπτονται το χώρο για να περιποιηθούν τους νεκρούς τους.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)













Το ύψωμα Καρφί 


Σελίδες