Το μετόχι του Αγίου Αντωνίου κοντά στη Μονή Επανωσήφη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Το μετόχι του Αγίου Αντωνίου κοντά στη Μονή Επανωσήφη



Σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, στο δρόμο για την Καρκαδιώτισσα, βρίσκεται ο δίκλιτος ναός του Αγίου Αντωνίου του οποίου σήμερα σώζεται μόνο το ένα κλίτος.

Της Ελένης Βασιλάκη

Είναι εμφανής ωστόσο η καμάρα που διαχώριζε τα δύο κλίτη κατά το παρελθόν. Το σωζόμενο κλίτος φέρει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, που θεωρούνται άριστης τέχνης, παρότι αρκετά ταλαιπωρημένες από τη καθυστερημένη συντήρηση.


Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει, και διατηρείται σε κάπως καλύτερη κατάσταση, η παράσταση της Σταύρωσης. Στη δεξιά πλευρά της διακρίνονται δύο γυναικείες μορφές, έντρομες μπροστά από το κενό μνημείο, με την έκφραση που έχει αποτυπώσει στα πρόσωπα τους ο αγιογράφος να είναι εκπληκτική. 

Στην κόγχη του Ιερού δεσπόζει ο Παντοκράτορας και κάτω απ' αυτόν οι συλειτουργούντες Ιεράρχες .Ακόμα έχουν φιλοτεχνηθεί, τοιχογραφίες του Αγίου Δημητρίου και του Μιχαήλ Αρχαγγέλου σε μεγάλες διαστάσεις.


Στο ναό, σε εικονοστάσι, υπήρχε κατά το παρελθόν μεγάλη φορητή εικόνα, που απεικονίζει το Χριστό και κάτω απ΄αυτόν τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και τον Άγιο Αντώνιο, η οποία σήμερα έχει μεταφερθεί για προστασία στη Μονή.

Στο εσωτερικό του κτίσματος διακρίνονται και πολλά ενετικά επιτοίχια χαράγματα (graffiti)  με χρονολογίες του 15ου και 16ου αιώνα. Ένα εξ αυτών γράφει "Hic fuit Petro Pascaligo D. N".

Ερείπια κτισμάτων γύρω από το ναό μαρτυρούν πως ίσως παλιά να φιλοξενούσε μοναχούς. Σήμερα ο Άγιος Αντώνιος είναι μετόχι της Μονής Επανωσήφη.





















Σελίδες