Το μετόχι του Αγίου Αντωνίου κοντά στη Μονή Επανωσήφη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019

Το μετόχι του Αγίου Αντωνίου κοντά στη Μονή ΕπανωσήφηΣε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, στο δρόμο για την Καρκαδιώτισσα, βρίσκεται ο δίκλιτος ναός του Αγίου Αντωνίου του οποίου ωστόσο σήμερα σώζεται μόνο το ένα κλίτος.

Της Ελένης Βασιλάκη

Είναι εμφανής ωστόσο η καμάρα που διαχώριζε τα δύο κλίτη κατά το παρελθόν. Το σωζόμενο κλίτος φέρει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, που θεωρούνται άριστης τέχνης, παρότι αρκετά ταλαιπωρημένες από τη καθυστερημένη συντήρηση.


Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι παραστάσεις της Σταύρωσης, ενώ στη δεξιά πλευρά του διακρίνονται δύο γυναικείες μορφές, έντρομες μπροστά από το κενό μνημείο, με την έκφραση στα πρόσωπα τους να είναι εκπληκτική. 

Στην κόγχη του Ιερού δεσπόζει ο Παντοκράτορας και κάτω απ αυτόν οι συλειτουργούντες Ιεράρχες . Ακόμα έχουν φιλοτεχνηθεί, μεταξύ άλλων, τοιχογραφίες των Αγίου Δημητρίου και του Μιχαήλ Αρχαγγέλου.


Στο ναό υπήρχε κατά το παρελθόν μεγάλη εικόνα φορητή, στο εικονοστάσι, που απεικονίζει το Χριστό και κάτω απ΄αυτόν τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και τον Άγιο Αντώνιο, η οποία σήμερα έχει μεταφερθεί για προστασία στη Μονή.

Στο εσωτερικό του ναού διακρίνονται και πολλά ενετικά επιτοίχια χαράγματα (graffiti)  με χρονολογίες του 15ου και 16ου αιώνα. Ένα εξ αυτών γράφει "Hic fuit Petro Pascaligo D. N".

Ερείπια κτισμάτων γύρω από το ναό μαρτυρούν πως ίσως παλιά να φιλοξενούσε μοναχούς. Σήμερα ο Άγιος Αντώνιος είναι μετόχι της Μονής Επανωσήφη.


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες