Ο Άη Γιάννης στην Κάτω Κερά και το ξαναζωντάνεμα των ξερών φυτών πάνω στον τοίχο του την μέρα της γιορτής του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Ο Άη Γιάννης στην Κάτω Κερά και το ξαναζωντάνεμα των ξερών φυτών πάνω στον τοίχο του την μέρα της γιορτής του


Στην Κάτω Κερά, σχεδόν στην είσοδο του μικρού οικισμού όπου μόλις δύο ζευγάρια είναι μόνιμοι κάτοικοι , βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για ένα ναό όπου το αρχέγονο συναντά την ευλάβεια των κατοίκων και προκαλεί ένα μικρό θαύμα.

Όπως μας διηγήθηκαν κάτοικοι του οικισμού, κάθε χρόνο την ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη, στις 29 του Αυγούστου, γίνονται μάρτυρες ενός θαύματος που δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Έξω από το ναό πάνω στις πέτρες και τον ασβέστη του φύονται μικρά φυτά που μοιάζουν με τον ταραξάκο. Παλιότερα υπήρχαν πάνω στο ιερό του, σήμερα τα βρίσκουμε σε άλλα σημεία του. Την εποχή που πανηγυρίζει ο ναός αυτά τα φυτά είναι ξερά αλλά την ώρα που ο ιερέας διαβάζει το Ιερό Ευαγγέλιο κάποιο από τα ξερά φύλλα αποκτά και πάλι ζωή.

Το ξερό φυτό αποκτά και πάλι ζωή την ώρα που διαβάζεται το Ευαγγέλιο
Τον ακριβή χρόνο κτίσης του ναού δεν τον γνωρίζουμε, κάποιοι μιλούν για 10ο αιώνα ωστόσο δεν αποκλείεται να ανάγεται στην πρώτη ενετική περίοδο. Τοιχογραφίες δεν φαίνεται να φέρει όμως στο εσωτερικό του υπάρχει ένα απλό αρκοσόλιο (ταφικό μνημείο) ίσως του κτήτορα του. Πάνω σ αυτό φυλάγεται η παλιά καμπάνα του ναού φτιαγμένη από οβίδα της γερμανικής κατοχής.

Οι εικόνες πάνω στο παλιό ξύλινο τέμπλο επιμελημένες και όμορφες φέρουν τις μορφές της Παναγίας, του Χριστού και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Εξωτερικά στη νότια πλευρά του ο τοίχος του ναού δεν είναι επίπεδος, λες κι έχει κτιστεί πάνω σε βράχο ή προϋπάρχοντα τοίχο.

Την ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννου του Ριγολόγου, όπως μάθαμε, εκτός από το κρέας οι κάτοικοι ξέρουν πως για να μην τους πιάσει ρίγος δεν πρέπει να καταναλώσουν και σύκα.


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


















Σελίδες