Acanthus spinosus το φυτό που έδωσε έμπνευση για ένα ολόκληρο αρχιτεκτονικό ρυθμό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Acanthus spinosus το φυτό που έδωσε έμπνευση για ένα ολόκληρο αρχιτεκτονικό ρυθμό


Η Acanthus spinosus ή απλά Άκανθος ή Απούρανος είναι ένα καθαρά μεσογειακό φυτό, αρκετά διαδεδομένο και στην Κρήτη. Πανέμορφο όταν ανθίζει, παρά τα αγκάθια του, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης κατά την αρχαιότητα.

Η πιο γνωστή διακοσμητική του χρήση, που το καθιέρωσε ως σύμβολο, είναι στο κιονόκρανο κολώνας ναού της Κορίνθου από τον Καλλίμαχο, τον πέμπτο αιώνα. 

Από κει ξεκινάει ένας ολόκληρος  αρχιτεκτονικός ρυθμός που πήρε το όνομα «Κορινθιακός» και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους και στην πιο σύνθετη μορφή του στην αναγεννησιακή Ευρώπη.

Αργότερα στη νεοκλασική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, είδαμε τον ίδιο αρχιτεκτονικό ρυθμό να κυριαρχεί σε μεγάλα κτίρια.

Ακόμα και τα ακροκέραμα της παλιάς Αθήνας, μιμούνται το φύλλο της ακάνθου.


Το Acanthus spinosus ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο ενώ έχει και φαρμακευτική χρήση ήδη από την αρχαιότητα.

Εκτός από το Acanthus spinosus με τα αγκάθια φύεται στη Μεσόγειο, και μάλιστα έχει και καλλωπιστικό ρόλο σε κήπους, το Acanthus mollis.


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)









Σελίδες