Η Αγία Παρασκευή στο Αμάρι-Μετόχι της Μονής Ασωμάτων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Η Αγία Παρασκευή στο Αμάρι-Μετόχι της Μονής Ασωμάτων



Βόρεια της Μονής Ασωμάτων, στο Αμάρι, βρίσκεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος αποτελεί μετόχι της.

Πρόκειται για ένα ναό που είναι κτισμένος σε σταυροειδές σχήμα με τρούλο, ο οποίος ανακατασκευάστηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι του το 19ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1888, όπως φαίνεται σε εγχάρακτη πινακίδα εξωτερικά του.

Της Ελένης Βασιλάκη

Στη βόρεια κεραία του σταυρού της Αγίας Παρασκευής σώζεται εντυπωσιακός τάφος, με τη μορφή αρκοσολίου, ο οποίος αποτελούσε τμήμα του αρχικού ναού που διασώθηκε και χρονολογείται κάπου στο 13ο αιώνα.


Στο τύμπανο του εικονίζεται, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο "Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης", σε μεγάλο μέγεθος ο Παντοκράτορας και χαμηλά σε μικρότερο δύο ζεύγη αφιερωτών. Οι εικονιζόμενοι αριστερά είναι ο Γεώργιος Χορτάτζης και η σύζυγος του. Στην όψη της σαρκοφάγου βλέπουμε επίσης σκηνή από κυνήγι.

Έξω από το ναό και σε μικρή απόσταση βρίσκεται μια πηγή ενώ ψηλά κυπαρίσσια δεσπόζουν στον ανοικτό χώρο μπροστά από την κεντρική είσοδο του.

Για την ιστορία ν αναφέρουμε πως το 1272-1278, σημειώθηκε το κίνημα του Γεωργίου και Θεόδωρου Χορτάτζη στο Ρέθυμνο. Ο Γεώργιος Χορτάτζης σκότωσε έναν φιλοβενετό Κρητικό όμως αρνήθηκε να παρουσιαστεί στις βενετικές αρχές και κήρυξε επανάσταση εναντίον τους.

Μετά από αρκετές νίκες, τελικά οι Χορτάτζηδες ηττήθηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί. Κατέφυγαν στον αυτοκράτορα ο οποίος και τους εγκατέστησε στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Ο Γεώργιος Χορτάτζης, του οποίο το ταφικό μνημείο βλέπουμε μέσα στην Αγία Παρασκευή ενδεχομένως να ανήκει σε αυτή την οικογένεια και δεν είναι ο γνωστός Γεώργιος Χορτάτσης, συγγραφέας της Ερωφίλης, ο οποίος πέθανε το 1610, και στον οποίο λανθασμένα κάποιοι κάτοικοι αποδίδουν τον τάφο.


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)















Σελίδες