Ο Άγιος Παντελεήμονας Κρουσώνα-Άλλοτε στην αυλή του κείτονταν νεκροί σήμερα αντηχούν παιδικά γέλια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Ο Άγιος Παντελεήμονας Κρουσώνα-Άλλοτε στην αυλή του κείτονταν νεκροί σήμερα αντηχούν παιδικά γέλια


Πόσο απέχει το γέλιο από το δάκρυ; Καθόλου στην περίπτωση του ναού του Αγίου Παντελεήμονα στον Κρουσώνα, όπου κατά το παρελθόν φιλοξενούνταν το νεκροταφείο του χωριού και σήμερα τη θέση του έχει πάρει μια παιδική χαρά που αντηχεί από τα παιδικά γέλια.

Ο Άγιος Παντελεήμονας χτίστηκε τον Οκτώβριο του 1935 από τον Χ. Μιχαήλ Μπαμιεδάκη, όπως αναφέρει και η εντοιχισμένη πλάκα πάνω από την είσοδο του ναού.

Κρυμμένος πίσω από δυο τεράστια κυπαρίσσια ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ένας όμορφος πετρόκτιστος ναός, πρόσφατα ανακαινισμένος, σε προνομιακό σημείο με ωραία θέα προς τον Ψηλορείτη και τη γύρω περιοχή.

Οι δεσποτικές εικόνες του είναι φιλοτεχνημένες το 1936 από τον αγιογράφο Γεώργιο Νικολαίδη ενώ η μεγάλη εικόνα του 1949, στο εικονοστάσι, με τον Άγιο Παντελεήμονα να θεραπεύει έναν ασθενή υπογράφεται από τον Ευάγγελο Μαρκογιαννάκη.

Ως ο Άγιος που θεωρείται γιατρός για κάθε ασθένεια ο Άγιος Παντελεήμονας χαίρει ιδιαίτερης λατρείας και στον Κρουσώνα κι αυτό είναι φανερό από τον περιποιημένο ναό του.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)














Σελίδες