Οικισμός Χαράκι-Από δω κανείς νέος δεν φεύγει κι έτσι ο τόπος έχει πάντα ζωή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Οικισμός Χαράκι-Από δω κανείς νέος δεν φεύγει κι έτσι ο τόπος έχει πάντα ζωή



Το Χαράκι είναι ένα ορεινό χωριό στην παλιά επαρχία Μονοφατσίου , που αποτελεί σήμερα οικισμό του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Της Ελένης Βασιλάκη

Σε αντίθεση με την μοίρα των περισσότερων χωριών της Κρήτης το Χαράκι έχει ζωή καθώς κανείς νέος άνθρωπος δεν το εγκαταλείπει για να πάει να ζήσει αλλού αλλά αντίθετα επιλέγει να παραμείνει σ αυτό και να κάνει την οικογένεια του (και κατά προτίμηση με πολλά παιδιά).

Έτσι σήμερα έχει πάνω από 250 κατοίκους που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία και δευτερευόντως με τη γεωργία.

Πηγαίνοντας εκεί δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς από πού πήρε το όνομα του. Σε μια γωνιά του χωριού ξεχωρίζει ένα τεράστιο χαράκι που είναι και το σήμα κατατεθέν του. Είναι δε τόσο μεγάλο που στη ρίζα του έχουν κτιστεί σπίτια.

Οι κάτοικοι στο Χαράκι προέρχονται από τα Ανώγεια, αν και υπάρχουν και απόγονοι προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Η ιστορία του χωριού όμως ξεκινά από πολύ παλιά καθώς σε έγγραφο του 1374 βλέπουμε αναφορά σ' αυτό.

Προστάτης του οικισμού είναι ο Άη Γιώργης ο Μεθυστής και μάλιστα στο κέντρο του βλέπουμε δυο ναούς αφιερωμένους στη χάρη του. Ο ένας νεώτερος ενώ ο δεύτερο μετρά αιώνες ζωής και φέρει στα κεραμίδια του μια μικρή ελιά που είναι συνδεδεμένη με παραδόσεις περί θαυμάτων (δείτε εδώ).

Κατά το παρελθόν όπως μας έχει διηγηθεί η ηλικιωμένη κάτοικος του Όλγα Σταυρακάκη στο Χαράκι υπήρχε ακμαία καλλιέργεια σιτηρών και μάλιστα από διάφορα μέρη της Κρήτης πήγαιναν εκεί γυναίκες στο θερισμό για μεροκάματο.  (διαβάστε εδώ την ωραία διήγηση της)

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)



Η θέα του χωριού πάνω από το χαράκι του 




Ο Άγιος Γεώργιος με το ελιδάκι του 

Βενετσιάνικος χάρτης όπου αναγράφεται το χωριό Χαράκι 


Σελίδες