Η Παναγία Περβολίτισσα ή Περιβολιτσιανή στο Νίππος Αποκορώνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Η Παναγία Περβολίτισσα ή Περιβολιτσιανή στο Νίππος Αποκορώνου


Στην περιοχή του Νίππους, στον Αποκόρωνα Χανίων, και συγκεκριμένα στα βόρεια του χωριού βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Περβολίτισσας ή Περιβολιτσιανής που είναι αφιερωμένος στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.

Η Παναγία η Περιβολίτισσα ή Περιβολιτσιανή πήρε το όνομα της από τα πολλά περιβόλια που κατά το παρελθόν βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτήν. Σήμερα στο σημείο υπάρχουν μόνο κυπαρίσσια και η εξοχική κατοικία ενός εκ των πολλών αλλοδαπών που έχουν επιλέξει τον Αποκόρωνα ως τόπο όπου περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους κτίζοντας σπίτια ή αγοράζοντας και ανακαινίζοντας παλιά αρχοντόσπιτα.

Είναι ένας μονόχωρος ναός που χρονολογείται από το  1570 και φέρει αποσπασματικά, σήμερα, τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

 Ο ναός στη διάρκεια των αιώνων υπέστη αρκετές φθορές, έχει σοβαντιστεί και περαστεί με ασβέστη αμέτρητες φορές κι έτσι έχει χαθεί σημαντικό μέρος από τον τοιχογραφικό του διάκοσμο.

Σύμφωνα με ένα ιστόρημα του 1573 του Θεόδωρου Τρουλλινού, (στοιχεία του οποίου ωστόσο είναι υπό αμφισβήτηση) ο χώρος αυτός υπήρξε σχολή ζωγραφικής ενώ δεν αποκλείεται ο ναός να λειτούργησε και ως έδρα επισκοπής. Εντός και εκτός του ναού έχουν ταφεί πολλοί μοναχοί και ιερείς, μεταξύ αυτών και ο επίσκοπος Ραφαήλ.

 Επί Τουρκοκρατίας στο Νίππος, φέρεται να  έγινε μια σημαντική μάχη, με τους Τούρκους να λεηλατούν και να πυρπολούν τις εκκλησίες και να σκοτώνουν, σε μια μέρα, από τους 350 παπάδες και καλόγερους της περιοχής τους 250.


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)














Σελίδες