Ο βενετσιάνικος Άγιος Αντώνιος στο Κατσιλαδοχώρι στην Τύλισο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Ο βενετσιάνικος Άγιος Αντώνιος στο Κατσιλαδοχώρι στην Τύλισο



Στην Τύλισο και συγκεκριμένα στο Κατσιλαδοχώρι βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αντωνίου που σύμφωνα με τον G. Gerola χρονολογείται  από τον 14-15ο αιώνα.

Στις περιγραφές του ο Gerola αναφέρει πως όταν τον επισκέφθηκε είδε να σώζεται η είσοδος και στο οριζόντιο πέτρινο πελέκι, στο πάνω τμήμα της, να υπάρχει το οικόσημο της οικογένειας Μόρο. Ο ίδιος δεν ανέφερε τοιχογραφίες στο ναό.


Σήμερα στο Κατσιλαδοχώρι βλέπουμε πράγματι το ναό του Αγίου Αντωνίου, ανακαινισμένο εκ βάθρων και σε τέτοιο βαθμό  που δύσκολα θα καταλάβαινε κανείς την παλαιότητα του. Όμως η  πόρτα στη δυτική πλευρά του και το οικόσημο των Μόρο, ευδιάκριτο πάνω σ αυτήν, όπως ακριβώς το περιγράφει ο Gerola, είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι είναι ο ναός εκείνος που ο Λατίνος περιηγητής είχε καταγράψει κατά το πέρασμα του από την Τύλισο.

Το Κατσιλαδοχώρι ήταν ένα παλιός οικισμός δυτικά της Τυλίσου που σήμερα ωστόσο έχει ενωθεί με αυτήν. Σε απογραφές της Ενετοκρατίας αναφέρεται ως χωριστός οικισμός των 80-100 κατοίκων.

Παλιότερα από διάφορους περιηγητές υπήρχε μια παρανόηση ως προς τη θέση του οικισμού Κατσιλαδοχώρι, ωστόσο η περιγραφή του Gerola για το ναό του Αγίου Αντωνίου με το οικόσημο στη συγκεκριμένη περιοχή επιβεβαίωσε την ταύτιση

(Με πληροφορίες από το βιβλίο Η Τύλισος την εποχή της Βενετοκρατίας του Μανόλη Κων. Αστυρακάκη)

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)






Το παλιό πάτωμα της δεν έχει πειραχθεί 


Σελίδες