Ο Άγιος Χαράλαμπος στο Μάραθο-Η παράδοση θέλει να εμπόδιζε από τη Δόξα την πανούκλα να μπει στο χωριό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Ο Άγιος Χαράλαμπος στο Μάραθο-Η παράδοση θέλει να εμπόδιζε από τη Δόξα την πανούκλα να μπει στο χωριό



Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι ο προστάτης του χωριού Μάραθος στο Μαλεβίζι και είναι τέτοια η λατρεία των κατοίκων για τον Άγιο τους που κάθε οικογένεια διατηρεί κάτι από το ναό του, ο οποίος δεσπόζει το μέσο του οικισμού, σχεδόν αγκαλιασμένος από τα γύρω σπίτια.

Της Ελένης Βασιλάκη

Η πανούκλα που θέριζε κατά το παρελθόν όλη την Κρήτη όπως ήταν φυσικό είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος και για τους Μαραθιανούς που ωστόσο είχαν την προστασία του Αγίου Χαραλάμπου. Με τη λευκή μακριά γενειάδα του, λέει η παράδοση, πως στεκόταν φρουρός  στο ύψωμα της Δόξας κι από εκεί κρατούσε τη θανατηφόρα ασθένεια μακριά από το Μάραθο και τους ανθρώπους του.


Όπως μας περιέγραψε ο εφημέριος του χωριού Κωνσταντίνος Γαλανάκης, αρχικά κεντρικός ναός στο Μάραθο ήταν ο Άγιος Γεώργιος στο νεκροταφείο. 

Όμως το μέγεθος του ήταν μικρό κι όταν ο πληθυσμός αυξήθηκε άρχισε η ανέγερση του ναού του Αγίου Χαραλάμπου. Σε πρώτη φάση κτίστηκε το τμήμα από τη μέση μέχρι και το ιερό ενώ πριν σχεδόν ογδόντα χρόνια προστέθηκε και ο γυναικωνίτης.

Μάλιστα επειδή τότε τα τεχνικά μέσα ήταν πενιχρά και στο σημείο της επέκτασης υπήρχε βράχος δεν τον έσπασαν αλλά έκτισαν επάνω του κι έτσι σήμερα βλέπουμε το ναό να βρίσκεται σε δύο διαφορετικά επίπεδα. 

Αν προσέξει μάλιστα κανείς πίσω από τα καθίσματα του γυναικωνίτη θα δει τμήμα του βράχου να προεξέχει.

Την ακριβή χρονολόγηση του ναού δεν την γνωρίζουμε ωστόσο πρέπει να είναι νεοκλασικός, κτισμένος μετά το 1800, όπως μαρτυρούν και κάποιες από τις εικόνες του.


Κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα, κατά τον εσπερινό,  γίνεται λιτανεία των εικόνων του Αγίου Χαραλάμπου, της Παναγίας, του Χριστού και της Ανάστασης σε όλο το χωριό. 

Πριν από ένδεκα περίπου χρόνια που ο πατέρας Κωνσταντίνος πήγε στο Μάραθο το πρώτο που ρώτησε ήταν τι έθιμα υπήρχαν εκεί κατά το παρελθόν έτσι ώστε να τα διατηρήσει κι όπου είναι ξεχασμένα να τα επαναφέρει. Του είπαν τότε για τη λιτανεία κι έκτοτε κάθε χρόνο τη ζωντανεύει προς μεγάλη ικανοποίηση των πιστών που θέλουν η ευλογία του Αγίου τους να φθάνει μέχρι τα σπίτια τους

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)














Σελίδες