Στον Αφρατέ Αμαρίου, ένα μικρό χωριό που αργοσβήνει - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Στον Αφρατέ Αμαρίου, ένα μικρό χωριό που αργοσβήνει




Ο Αφρατές Αμαρίου είναι ένα μικρό χωριό με λιγοστά σπίτια, κτισμένα δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου, κι ακόμα λιγότερους και γερασμένους κατοίκους. 

Στην πραγματικότητα από το παρελθόν ήταν ένα με το μεγαλύτερο οικισμό Λαμπιώτες, που συναντάμε λίγο πριν φθάσουμε στον Αφρατέ.

Λέγεται πως πήρε το όνομα του από ένα είδος καλαμιού που φυτρώνει εκεί κοντά στο ποτάμι της περιοχής και ονομάζεται αφράτο.


Ένα μεγάλο καφενείο από εκείνα που τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν σήμα κατατεθέν σε κάθε χωριό της Κρήτης ξεχωρίζει στο μέσο του οικισμού.

Εκείνο όμως που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι η εγχάρακτη πινακίδα που φέρει στον τοίχο του και μας ενημερώνει πως ο ιδιοκτήτης του, που γεννήθηκε το 1854, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εγκαταστάθηκε στο χωριό το 1912. 

Μάλιστα συνοδεύει τις πληροφορίες με ένα ωραίο στιχάκι που πολύ μας άγγιξε και γι αυτό είπαμε να μην ξεχάσουμε το πέρασμα μας από τον Αφρατέ αλλά έστω μ αυτές τις λίγες γραμμές να τον αναδείξουμε αφού είναι σίγουρο πως δεν θα χάσουμε

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες