Ακατοίκητο πλέον και το Χωρδάκι Αμαρίου, δεν έμεινε ούτε ένας μόνιμος κάτοικος στο όμορφο Χωριουδάκι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Ακατοίκητο πλέον και το Χωρδάκι Αμαρίου, δεν έμεινε ούτε ένας μόνιμος κάτοικος στο όμορφο Χωριουδάκι


Στη μακρά, όπως εξελίσσεται, λίστα των χωριών της Κρήτης που εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τους προστέθηκε και το Χωρδάκι, στην παλιά επαρχία Αμαρίου και στο ανατολικότερο άκρο της.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πλέον στο όμορφο αυτό χωριό με την πανοραμική θέα δεν ζει κανείς μόνιμος κάτοικος κι αποκτά λίγη ζωή μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, οπότε όσοι το εγκατέλειψαν επιστρέφουν από το Ρέθυμνο, κι άλλες περιοχές όπου διαμένουν μόνιμα, για να συντηρήσουν λίγο τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.

Όταν επισκεφθήκαμε το χωριό βρήκαμε μόνο έναν ηλικιωμένο, που επέστρεφε με τα λιγοστά πρόβατα του από τα χωράφια όπου είχε πάει να τα βοσκήσει πριν τα κλείσει στο μαντρί τους και επιστρέψει στο Ρέθυμνο όπου διαμένει.

Μας είπε πως το χωριό του πια δεν έχει μόνιμους κατοίκους αφού είναι απομονωμένο για να μείνουν οι ηλικιωμένοι και δεν προσφέρει ευκαιρίες για να ξεκινήσουν τη ζωή τους εκεί οι νέοι.

Βλέποντας τα κλειστά παραθυρόφυλλα και τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες του χωριού δεν μπορεί κανείς παρά να νιώσει ένα σφίξιμο στην καρδιά του.

Ένα χωριό με καταγεγραμμένη παρουσία τουλάχιστον από το 1372, οπότε έχουμε αναφορά του σε δουκικό έγγραφο του Χάνδακα, έπρεπε να φτάσει στον 21ο αιώνα, με τις ευκολίες των αυτοκινήτων, των τηλεπικοινωνιών και άλλα τεχνολογικών "θαυμάτων" για να μαραζώσει, να εγκαταλειφθεί και σταδιακά να έχει την τύχη τόσων και τόσων άλλων χωριών που μετατράπηκαν σε ερείπια.

Ήδη τα περισσότερα σπίτια στο Χωρδάκι, (το όνομα του αποτελεί  μετεξέλιξη του Χωριουδάκι-Χωρδάκι-Χορδάκι), όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του e-storieskritis, καταρρέουν ενώ την ίδια τύχη έχει και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, λίγο έξω από τον οικισμό.

 Διατηρείται μόνο ένα μικρό μέρος του τοίχου του χωρίς να είναι πλέον λειτουργικός. Δεν φαίνεται πάντως να είναι ναός της Ενετοκρατίας και μάλλον κτίστηκε μεταγενέστερα και για άγνωστο λόγο έπεσε.

Μέσα στο Χωρδάκι ο ενοριακός ναός της Αγίας Άννας φαίνεται ωστόσο, σε αντίθεση με τον Άγιο Γεώργιο, πως δεν έχει ξεχαστεί απ όσους πηγαίνουν εκεί για τις δουλειές τους ή για να ξεκουραστούν.

Σε ψηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται και ο ναός της Παναγίας της Φανερωμένης, τοιχογραφημένος με χρονολόγηση κτίσης κάπου στον 16ο αιώνα. Δίπλα του κελιά μοναχών, μια και αποτελούσε παλιά  μετόχι της Μονής Καλοείδενας, την οποία βλέπουμε πάνω από το χωριό Άνω Μέρος Αμαρίου.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)







Μια παλιά μυλόπετρα έγινε οικοδομικό υλικό σε μαντρότοιχο


Ο ναός της Αγίας Άννας

Ο επιτάφιος στο ναό της Αγίας Άννας και εικόνες από το εσωτερικό του 






Ο μισογκρεμισμένος ναός του Αγίου Γεωργίου, μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες 




Σελίδες