Τα Κρητικά Αποκριγιώματα ζωντανεύουν από το Γιώργο Σταματάκη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Τα Κρητικά Αποκριγιώματα ζωντανεύουν από το Γιώργο Σταματάκη


Μια εκδήλωση φόρο τιμής στα αληθινά αποκριάτικα δρώμενα της Κρήτης και την έννοια αυτής της γιορτής οργανώνουν την Τετάρτη οι Εθελοντές Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντισμού στο Πολύκεντρο Νεολαίας στις 7.30 το απόγευμα.

Τίτλος της "Κρητικά Αποκριγιώματα. Από τις αρχαίες  διονυσιακές τελετουργίες στη χριστιανική μνήμη των ψυχών"  και ομιλητής  ο λαογράφος Γιώργος Σταματάκης.

Ο κ Σταματάκης αναζήτησε ξεχασμένα αποκριάτικα δρώμενα της Κρήτης, τα οποία έδιναν με τους συμβολισμούς και την ξεχωριστή τελετουργία τους νόημα στις Απόκριες, πολύ διαφορετικό από αυτό που σήμερα γνωρίζουμε.

Με το μοναδικό του τρόπο ο γνωστός λαογράφος και ηθογράφος στην ομιλία του θα παρουσιάσει άγνωστα στους πολλούς φαλικά δρώμενα που λάμβαναν χώρα σε χωριά της Κρήτης αλλά και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που η συλλογική μνήμη έχει προσπεράσει ή "ακρωτηριάσει" στο πέρασμα του χρόνου  και που είναι πολύ σημαντικό έστω με αυτό τον τρόπο να ζωντανέψουν και πάλι. 

Εξάλλου ο ίδιος ο λόγος του Γιώργου Σταματάκη είναι τόσο ζωντανός και παραστατικός που από μόνος του δημιουργεί εικόνες που εύκολα δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς.




Σελίδες