Πάνω από 80 εκ. κυβικά βροχής έπεσαν σε 3 ημέρες στα ανατολικά Λευκά Όρη.Έβρεχε 41 συνεχόμενες ώρες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Πάνω από 80 εκ. κυβικά βροχής έπεσαν σε 3 ημέρες στα ανατολικά Λευκά Όρη.Έβρεχε 41 συνεχόμενες ώρες




Συγκλονιστικά στοιχεία για την κακοκαιρία στην Κρήτη από 24 έως 26 Φεβρουαρίου παρουσιάζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

Σύμφωνα με αυτά, μόνο στα ανατολικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων έπεσαν περισσότερο από 80.000.000 κυβικά μέτρα βροχής χωρίς να υπολογίσουμε τις ποσότητες που έπεσαν στο υπόλοιπο τμήμα του νομού Χανίων.



Στο διάγραμμα  που δημιούργησαν οι επιστήμονες στο Αστεροσκοπείου καταγράφονται οι δεκάλεπτες βροχές από τους δύο σταθμούς του, στην Ασή Γωνιά και στην περιοχή του Ασκύφου. Από αυτό προκύπτει πως για περίπου 41 συνεχόμενες ώρες έπεφτε βροχή χωρίς καμία διακοπή.

Επίσης συνολικά περισσότεροι από 15.500 κεραυνοί καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης εκείνες τις ημέρες.



Ενδεικτικά ύψη βροχής δίνει η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου για συγκεκριμένους σταθμούς μέτρησης.

 Η προβολή αυτή, αναφέρει, επιτρέπει να διαπιστωθεί ο ρόλος της τοπογραφίας στην συγκέντρωση του μεγαλύτερου όγκου βροχής στα Λευκά Όρη, με δύο διακριτές περιοχές: Η πρώτη στα ανατολικά Λευκά Όρη, με ύψος βροχής μεγαλύτερο των 500 χιλιοστών, όπου βρίσκονται και οι 2 σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής: Ασή Γωνιά 558 χιλιοστά και Ασκύφου 596 χιλιοστά.

Η δεύτερη στην περιοχή του Σέμπρωνα στα βορειοδυτικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων, όπου ο σταθμός  κατέγραψε 496 χιλιοστά βροχής.

Σελίδες