Ο εντυπωσιακός καταρράκτης "Ρέχτρα του Διγενή" στον Πλατανέ Ρεθύμνου (βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Ο εντυπωσιακός καταρράκτης "Ρέχτρα του Διγενή" στον Πλατανέ Ρεθύμνου (βίντεο)



Ένας άκρως εντυπωσιακός καταρράκτης, που ονομάζεται Ρέχτρα του Διγενή, σχηματίζεται κοντά στο χωριό Πλατανές Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, στο όρος Κέντρος.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τουλάχιστον δύο καταρράκτες, άνω των 35 μέτρων, και πάρα πολλούς μικρότερους που ξεπροβάλλουν από το άνοιγμα του φαραγγιού της περιοχής και κυλούν ορμητικά διασχίζοντας μια μεγάλη απόσταση.

Για να φθάσει κανείς περπατώντας ως τον καταρράκτη θα χρειαστεί περίπου μία ώρα ανάβασης σε αρκετά ανηφορικό ανάγλυφο, χωρίς ξεκάθαρο μονοπάτι σε κάποια σημεία αλλά με οδηγό πέτρινο αυλάκι που έχουν κατασκευάσει κατά το παρελθόν οι ντόπιοι για να διοχετεύουν το νερό στα χαμηλά και στις καλλιέργειες τους.


Βέβαια το ψηλότερο τμήμα του καταρράκτη, στη θέση Απάνω Πλατανές, δεν προσεγγίζεται δίχως τεχνικά μέσα χωρίς ωστόσο να υστερεί σε κάτι το δεύτερο και ευκολότερα προσεγγίσιμο κομμάτι του, που είναι άκρως εντυπωσιακό και με μήκος 35-40 μέτρα περίπου.Τεράστιοι όγκοι νερού χύνονται ορμητικά στο σημείο αυτό με τα σταγονίδια τους να εκτοξεύονται σε μεγάλη απόσταση.

Η κατάβαση, κατά μήκος του καταρράκτη, για να θαυμάσει κανείς και τα υπόλοιπα τμήματα του είναι πιο δύσκολη μια και σε σημεία υπάρχουν οι λεγόμενες σάρες με ασταθές πέτρωμα ενώ δεν υπάρχει καθόλου μονοπάτι .


Όσο προχωρά η κατάβαση η ορμή του νερού μειώνεται ενώ ανά διαστήματα ο καταρράκτης σπάει στα δύο ή αγκαλιάσει μεγάλους βράχους δημιουργώντας όμορφες εικόνες.

Το όρος Κέντρος έλεγαν οι παλιοί πως έχει 101 πηγές, με την πρώτη αναφορά στις πολυπληθείς πηγές του να τη βρίσκουμε στο έργου  του Μαρίνο Τζάνε Μπουνιαλή  «Ο Κρητικός Πόλεμος» (1645-1669).

Εκεί γράφει χαρακτηριστικά:
«Το Κέντρος, που ‘χεν εκατό βρύσες στα τρίγυρά του,
Παράδεισον ετύχαινε να λέσι τ’ όνομά του,
κι Αγαρηνός το πάτησε κ’ οι τόποι ‘ναι δικοί του,
τα όρη κι όλα τα χωριά, ογιά ξεφάντωσή του….».

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)






 












Ένα παλιό ασβεστοκάμινο στην κάτω πλευρά του καταρράκτη

Οι βράχοι στην περιοχή αυτή είναι γεμάτοι ιζήματα 



Σελίδες