Ο Νερόμυλος των Σαουνάτσιδων στο Γαλλιανό Φαράγγι στο Ρέθυμνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Ο Νερόμυλος των Σαουνάτσιδων στο Γαλλιανό Φαράγγι στο Ρέθυμνο


Στο όμορφο και καταπράσινο  Γαλλιανό φαράγγι, στο Ρέθυμνο, βρίσκεται ο βενετσιάνικος νερόμυλος των Σαουνάτσιδων και δεν είναι ο μόνος που βλέπουμε στην περιοχή καθώς το νερό που κυλούσε, κατά το παρελθόν, στο εσωτερικό του, ήταν άφθονο και μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον τεσσάρων  νερόμυλων, ερείπια των οποίων σώζονται.


Το Γαλλιανό φαράγγι ξεπερνά τα πέντε χιλιόμετρα μήκος, ξεκινώντας από το Σωματά και καταλήγοντας στον Κουμπέ, και είναι τόσο δασωμένο και με κτηνοτροφικές περιφράξεις που δύσκολα μπορεί να το διανύσει κανείς .

Ωστόσο κατεβαίνοντας από τον οικισμό του Γάλλου το παλιό πετρόκτιστο μονοπάτι μπορεί εύκολα ένας περιπατητής να φθάσει στο νερόμυλο των Σαουνάτσιδων και να θαυμάσει το κτίσμα του, το οποίο παρά τη φθορά του χρόνου και την πλήρη εγκατάλειψη στέκει όρθιο στο μεγαλύτερο κομμάτι του.

Χρονολογημένος από την Ενετοκρατία ο μύλος αυτός λειτουργούσε ως τον 20 αιώνα ενώ μέχρι τη δεκαετία του 1930 ανήκε στην γνωστή ρεθεμνιώτικη οικογένεια των Σαουνάτσιδων, εξ ου και το όνομα του. Μάλιστα ως ιδιοκτήτης του φέρεται ο Γεώργιος Σαουνάτσος.

Καλυμμένος από κισσό σήμερα ο νερόμυλος διασώζει σε μεγάλο μήκος το πετρόκτιστο κανάλι που οδηγούσε το νερό στο μύλο καθώς και τον υδατόπυργο του . Στο ισόγειο του βλέπουμε όλη την εγκατάσταση του νερόμυλου με το ζουριό αλλά κι ένα πατητήρι που προφανώς είναι μεταγενέστερο . Στο δεύτερο όροφο υπήρχε το σπίτι του μυλωνά με όμορφη θέα προς το φαράγγι και την υδατογέφυρα.

Φεύγοντας από το νερόμυλο, και πριν ανηφορήσει κανείς στο μονοπάτι, μπορεί να θαυμάσει ένα λαξευμένο στο βράχο καβούσι που αυτή την εποχή είναι γεμάτο νερό αλλά και χρώματα. 

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)
Στο εσωτερικό του νερόμυλου















Το σπιτάκι του μυλωνά








Το κουτούτο και το πολύχρωμο εσωτερικό του 


Εικόνες από το Γαλλιανό Φαράγγι


Σελίδες