Στις Αλιάκες Μυλοποτάμου, τόπο καταγωγής του οπλαρχηγού Λεωνίδα Ματθαιουδάκη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019

Στις Αλιάκες Μυλοποτάμου, τόπο καταγωγής του οπλαρχηγού Λεωνίδα Ματθαιουδάκη


Οι Αλιάκες είναι σήμερα ένας μικρός οικισμός στο Μυλοπόταμο, με λιγοστούς κατοίκους αλλά με σημαντική συμβολή σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες.

Στα όρια του οικισμού βλέπουμε το ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, κτισμένο κάπου στα τέλη του 18ου αιώνα με αρχές του 19ου, 
αλλά και το ναό της Αγίας Παρασκευής.

Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος είναι νεκροταφειακός ναός, στην άκρη του χωριού, ο οποίος συνορεύει με παλιά, ακατοίκητα αλλά ωραία κτίσματα που αναδεικνύουν πως κατά το παρελθόν ο οικισμός γνώρισε καλύτερες μέρες.

Στην απογραφή του 1650 οι Αλιάκες είχαν 28 φορολογούμενες οικογένειες και 4 άγαμους ενώ στην απογραφή που έκαναν οι Τούρκοι το 1670 βλέπουμε 58 ιδιοκτήτες στο χωριό να κατέχουν 1098 ελαιόδεντρα και 177,5  τσερίπια χωραφιών ενώ τα αμπέλια τους έφταναν τα 9 τσερίπια.

Μάλιστα στις Αλιάκες σώζονται και ερείπια τουρκικών φυλακών.
  
Από το χωριό αυτό κατάγεται ο Λεωνίδας Ματθαιουδάκης οπλαρχηγός στο Αρκάδι το 1866, πληρεξούσιος Κρήτης το 1878, και από τους υπογράψαντες την Σύμβαση της Χαλέπας το 1878.


Πρόκειται για έναν άντρα που η λεβεντιά και η δράση του έγιναν αιτία να απεικονιστεί σε καρτ-ποστάλ της Κρητικής Πολιτείας.

Ο Λεωνίδας Ματθαιουδάκης μάλιστα είχε και άξιους συνεχιστές καθώς ο γιός του Ματθαίος ήταν από τους παλαιότερους συμβολαιογράφους του Ρεθύμνου, του οποίου μάλιστα διασώθηκαν και τα αρχεία.(Μέρος των πληροφοριών αντλήθηκε από το βιβλίο "Μυλοπόταμος" του Μιχάλη Τρούλη) 

Σελίδες