Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η συμμετοχή στην πεζοπορία του Ορειβατικού Συλλόγου στο Αλάγνι (βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η συμμετοχή στην πεζοπορία του Ορειβατικού Συλλόγου στο Αλάγνι (βίντεο)



Περισσότερα από 120 άτομα συμμετείχαν στην πεζοπορία που πρώτη φορά οργανώθηκε στο Αλάγνι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, προκειμένου να γίνει γνωριμία των μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου με άγνωστα μνημεία του.

Ξεκινώντας από τη μεσαιωνική οινοποιητική εγκατάσταση στη θέση Καραούλα, οι πεζοπόροι κινήθηκαν προς την περιοχή όπου βρισκόταν κατά το παρελθόν οι ανεμόμυλοι του χωριού και σήμερα βλέπουμε μόνο ερείπια τους. 

Ο χρονολογημένος από την Ενετοκρατία και ερειπωμένος ναός του Εσταυρωμένου, με τα ερείπια του φρουρίου δίπλα του, ήταν η επόμενη στάση. 


Ανηφορίζοντας το δρόμο που θα οδηγούσε στο κάστρο των Θόλων,  και μετά από μια μικρή παράκαμψη, οι συμμετέχοντες στην εκδρομή είχαν την ευκαιρία, από τον ανεμόμυλο Σφακιανάκη, να θαυμάσουν τη θέα προς τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Ρούμα, που ερήμωσε, εικάζεται λόγω πανούκλας.

Μέσω του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στο Στείρωνα και στη συνέχεια αγροτικού δρόμου και αγριάδας, και παρά το δυνατό αέρα που φυσούσε, οι πεζοπόροι κατάφεραν να ανέβουν ως το κάστρο των Θόλων, που δυστυχώς σήμερα έχει μετατραπεί σε μαντρί προβάτων. 

Παρότι όλοι το αποκαλούν κάστρο στην πραγματικότητα η αρχιτεκτονική και άλλα στοιχεία του μας παραπέμπουν σε χρήση του ως κατοικία Ενετού άρχοντα της περιοχής.


Επόμενος σταθμός ο ναός των Αγίων Αποστόλων, με το οικόσημο των Κορνάρων στο εσωτερικό του και τα δύο ταφικά του μνημεία που επίσης χρονολογείται από την περίοδο της Ενετοκρατίας και ανήκει στη Μονή Σινά, η οποία ωστόσο δε μεριμνά για την προστασία του.

Μέσα από αγριάδα αμέσως μετά η πολυπληθής ομάδα των πεζοπόρων, έχοντας πανοραμική θέα το Αλάγνι, τα χιονισμένα Λασιθιώτικα βουνά και όλη τη γύρω περιοχή κατηφόρισε προς το χωριό.


Στην πλατεία του με τον όμορφο πλάτανο,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος αλλά και γυναίκες του Αλαγνίου είχαν μεριμνήσει να προσφέρουν τσικουδιά καθώς  και άλλα καλούδια στους πεζοπόρους που πήραν, το λίγο χρόνο που παρέμειναν εκεί, μια μικρή γεύση της φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τους κατοίκους του μικρού αυτού οικισμού.

Στην πεζοπορία που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο από πλευράς συμμετοχής και κάλυψε μια απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων συμμετείχαν και πολλά παιδάκια, ακόμα και λίγων μηνών, που όχι μόνο κατάφεραν χωρίς γκρίνια να ολοκληρώσουν την πορεία αλλά το διασκέδασαν παίζοντας και απολαμβάνοντας αμέριμνα την ελευθερία που τους προσφέρει η φύση, σε κάθε στάση που έκανε η ομάδα. 

Ξενάγηση στα μνημεία του Αλαγνίου έγινε από την καταγόμενη από το χωριό αυτό, δημοσιογράφο, Ελένη Βασιλάκη.

Στιγμές από την πεζοπορία αποτύπωσε σε ένα όμορφο βίντεο ο Μανόλης Χαμηλάκης, που συμμετείχε επίσης στην εκδρομή, κι έδωσε το δικό του στίγμα κρατώντας ζωντανές μέσα από αυτό, ως αναμνήσεις πλέον, κάποιες από τις ωραίες στιγμές της. 











Σελίδες