Πεζοπορία στο χρόνο και τη φύση την Κυριακή από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου στο Αλάγνι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Πεζοπορία στο χρόνο και τη φύση την Κυριακή από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου στο Αλάγνι




Μια διαδρομή στο χρόνο αλλά και σε φυσικές ομορφιές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου, στον όμορφο οικισμό του Αλαγνίου, όσοι θα συμμετάσχουν στην πεζοπορία του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Πρόκειται για διαδρομή που πραγματοποιείται πρώτη φορά από Σύλλογο και καλύπτει σειρά μνημείων που βρίσκονται μέσα και γύρω από τον οικισμό και χρονολογούνται από τη βυζαντινή και την ενετική περίοδο, κατά κύριο λόγο.

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το μεσαιωνική εγκατάσταση οινοποίησης, στη θέση Καραούλα, και θα συνεχιστεί στην περιοχή όπου κατά το παρελθόν βρίσκονταν οι ανεμόμυλοι του χωριού. 


Το κάστρο των Θόλων
Ακολούθως οι πεζοπόροι θα επισκεφθούν τον άγνωστο ερειπωμένο ναό του Εσταυρωμένου και το παρακείμενο του φρούριο που χρονολογούνται από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Από κει θα δουν απέναντι στο λόφο τον "καταραμένο" όπως πολλοί αποκαλούν, οικισμό  "Ρούμα", που ερήμωσε και εγκαταλείφθηκε λόγω πανούκλας.

 Μέσω μονοπατιών, αγροτικών δρόμων και αγριάδας μετά θα ανηφορίσουν προς το βενετσιάνικο κάστρο των Θόλων, το οποίο ωστόσο είναι κτισμένο στη βάση βυζαντινού κτίσματος. Από το σημείο αυτό μπορούν να θαυμάσουν την όμορφη θέα προς το χωριό κι όλη τη γύρω περιοχή με το μάτι να φθάνει ως τα λασιθιώτικα βουνά. 

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο, επίσης από την ενετοκρατία, ναός των Αγίων Αποστόλων με το εντυπωσιακό αρκοσόλιο του, απ όπου θα γίνει ένα τελευταίο πέρασμα.


Η κάθοδος προς το χωριό θα πραγματοποιηθεί από σημεία που δεν έχουν μονοπάτι αλλά δεν παρουσιάζουν δυσκολία λόγω της χαμηλής βλάστησης τους.

Στο Αλάγνι οι πεζοπόροι θα καταλήξουν στην πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο στο κέντρο της, όπου μπορούν να ξεκουραστούν στο καφενείο κι ακόμα να δουν το ναό του Χριστού που βρίσκεται στην ίδια πλατεία. Ο Χριστός χρονολογείται από την Ενετοκρατία ενώ φέρει εικόνες από τον περίφημο αγιογράφο Στέφανο Νικολαΐδη. 

Επίσης εαν το θελήσουν μπορούν να κάνουν βόλτα στα στενά και γραφικά σοκάκια του οικισμού.


Τμήμα του μεσαιωνικού πατητηριού στην Καραούλα 
Στα μνημεία που περιλαμβάνει η διαδρομή θα γίνει ξενάγηση από τη δημοσιογράφο Ελένη Βασιλάκη.

Αρχηγός την πεζοπορίας είναι η  Μαρία Νταναλάκη ενώ οι εκτιμώμενες ώρες πορείας είναι 4 και ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής 1.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 8.30 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810227609.

Σελίδες