Ποιός άραγε μπορεί να μαντέψει τη χρήση αυτής της ηλεκτρικής συσκευής; - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ποιός άραγε μπορεί να μαντέψει τη χρήση αυτής της ηλεκτρικής συσκευής;


Χρειάζεται πολύ φαντασία, αν και σε μικρότερες ηλικίες δεν βοηθά ούτε αυτή, για να καταλάβει κανείς τι είναι η συσκευή που σας παρουσιάζουμε και τι δουλειά έκανε κατά το παρελθόν.

Της Ελένης Βασιλάκη

Την παρατηρούσα ώρα πολύ στο παλαιοπωλείο του Βαγγέλη Κρασαγάκη, επί της οδού Αγίου Τίτου, χωρίς να μπορώ να αντιληφθώ ποια θα μπορούσε να ήταν η χρήση της.

Όταν ο κ Κρασαγάκης μου είπε πως ήταν συσκευή για μαντάρισμα καλσόν εξεπλάγην, καθότι συνηθισμένη στην πρακτική όταν σκιστεί ένα καλσόν το πετάμε, δεν φανταζόμουν πως κάποτε όχι μόνο υπήρχαν συσκευές για να διορθώνουν χαμένους πόντους και τρύπες στα καλσόν αλλά και επαγγελματίες που ασχολούνταν αποκλειστικά με αυτή τη δουλειά.

Μάλιστα η μανταρίστρα  για καλσόν του Ηρακλείου είχε ένα μικρό μαγαζάκι στο οικοδομικό τετράγωνο πενήντα, κοντά στο σημερινό κατάστημα του Κιρ Κορ κι εκεί της πήγαιναν οι Ηρακλειώτισσες τα καλσόν τους τις δεκαετίες του 60 και 70 για να τα μαντάρει.

Η μικρή αυτή συσκευή φέρει ένα πεντάλ, όπως αυτά των ραπτομηχανών, ενώ λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο η μηχανή μανταρίσματος των φωτογραφιών μας είναι πλήρως λειτουργική ακόμα, αν και της λείπουν δύο μικρά εξαρτήματα στο σημείο όπου τοποθετούνταν το καλσόν για την επιδιόρθωση.

Όπως φαίνεται έχει διακόπτη με διάφορες ταχύτητες, προφανώς ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς του καλσόν ή το είδος της ζημιάς.

Η προέλευση αυτής της μηχανής είναι από τη Γερμανία, κι όπως μπορούμε να εικάσουμε τις εποχές εκείνες πρέπει να έκαναν χρυσές δουλειές με δαύτες αφού τα καλσόν ήταν σχετικά ακριβά και καμία γυναίκα δεν τα πετούσε με την ευκολία που κάνουμε σήμερα.







Σελίδες