Ο Άγιος Αντώνιος στο Κεραμούτσι Μαλεβιζίου. Κτισμένος επί Ενετοκρατίας και τοιχογραφημένος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Ο Άγιος Αντώνιος στο Κεραμούτσι Μαλεβιζίου. Κτισμένος επί Ενετοκρατίας και τοιχογραφημένος


Στον όμορφο οικισμό Κεραμούτσι του Μαλεβιζίου βρίσκεται ο μικρός ναός του Αγίου Αντωνίου.

Κτισμένος πιθανότατα στις αρχές 14ου αιώνα,  καθώς εκείνη την περίοδο, μετά το σεισμό του 1303, ανοικοδομήθηκαν πολλοί ναοί τέτοιου μεγέθους στην Κρήτη, φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο και όλα τα χαρακτηριστικά ναών της περιόδου της Ενετοκρατίας.

Η παράσταση του οράματος του Πέτρου Αλεξανδρείας

Βέβαια από τις τοιχογραφίες του ελάχιστες παραστάσεις διασώζονται, με σπουδαιότερη εκείνη του Οράματος του Πέτρου Αλεξανδρείας, μια αρκετά σπάνια απεικόνιση που βλέπουμε σε κρητικούς ναούς. 

Ο Άγιος ιερομάρτυρας Πέτρος, διετέλεσε επίσκοπος Αλεξάνδρειας κατά την εποχή του αυτοκράτορα Μαξιμιανού ,περίοδο κατά την οποία ο Χριστιανισμός βρισκόταν ακόμη σε διωγμό και αγωνίστηκε για την καθιέρωση της πίστης και τη διαφύλαξή της από τους αιρετικούς όπως ήταν ο περίφημος Άρειος.

 Λίγο πριν μαρτυρήσει ο Πέτρος Αλεξανδρείας είδε το εξής αποκαλυπτικό όραμα. Βρέθηκε μπροστά σε μια Αγία Τράπεζα όπου στεκόταν όρθιος ο Χριστός ως βρέφος με τα ρούχα του σκισμένα. Τότε τον ρώτησε: "Κύριε, ποιος σου έσχισε τα ρούχα;" και ο Χριστός απάντησε: "ο Άρειος!". 

Ο Άρειος είχε αρνηθεί να παραδεχθεί τη Θεότητα του Υιού του Θεού, λέγοντας ότι δεν είναι Θεός αληθινός, ομοούσιος τω Πατρί, αλλά κτίσμα και ξένος της ουσίας και δόξης του Πατρός.

Οι μεταβυζαντινοί αγιογράφοι χρησιμοποιούσαν μάλιστα πολύ συχνά το συγκεκριμένο θέμα για να παραλληλίσουν την αίρεση του Αρείου με την πλάνη του Παπισμού.

Στην κόγχη του ιερού μόλις που διακρίνεται η Πλατυτέρα ενώ αίσθηση προκαλεί η παρουσία τοιχογραφικών παραστάσεων ακόμα και έξω από το ανατολικό παράθυρο του ναού.

Σύμφωνα με τον εφημέριο Κεραμουτσίου, Αντώνιο Σπινθουράκη, η καταστροφή των τοιχογραφιών επήλθε όταν γκρεμίστηκε η στέγη του ναού και η υγρασία κατέκλεισε το εσωτερικό του. Μέχρι να γίνει εκ νέου αποκατάσταση η φθορά είχε προχωρήσει.

Να σημειώσουμε πως και στο εσωτερικό του ναού του Αγίου Αντωνίου, όπως και σ' εκείνο του άλλου, κι ακόμα παλαιότερου ναού του Κεραμουτσίου , της Παναγίας, βρέθηκαν τάφοι. 

Εξωτερικά στο πίσω μέρος του Ιερού στον Άγιο Αντώνιο διακρίνονται κατεστραμμένα τα χαρακτηριστικά εντοιχισμένα κεραμικά πινάκια.

Το Όραμα του Πέτρου Αλεξανδρείας 











Προσθήκη λεζάντας


Σελίδες