Ο παμπάλαιος και εντυπωσιακός ναός των Εισοδίων της Θετόκου στο Κεραμούτσι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Ο παμπάλαιος και εντυπωσιακός ναός των Εισοδίων της Θετόκου στο Κεραμούτσι


Ο όμορφος ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκεται λίγα μόνο μέτρα απόσταση από τον οικισμό του Κεραμουτσίου Μαλεβιζίου, σε ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο πεύκα, κυπαρίσσια, δρύες και ελιές, αποτελώντας ένα αληθινό κόσμημα για την περιοχή.

Πρόκειται για ένα ναό ακριβή χρονολόγηση του οποίου δεν έχουμε. Ωστόσο η πιο πιθανή περίοδος κατασκευής του κινείται μεταξύ του 10ου και 12ου αιώνα.

Είναι μια Βασιλική χωρίς τρούλο που παλιότερα, πέριξ της, είχε νεκροταφείο ενώ τάφοι αποκαλύφθηκαν, κατά τις εργασίες ανακαίνισης, και στο εσωτερικό της. Μάλιστα στο χώρο αριστερά του Ιερού καλύφθηκαν με ειδικό πλεξιγκλάς ώστε να υπάρχει μαρτυρία για την ύπαρξη τους.

Τοιχογραφίες σώζονται μόνο στο χώρο του ιερού, όχι ωστόσο σε πολύ καλή κατάσταση. Αμυδρά διακρίνει κανείς, ανάμεσα τους, την Αποκαθήλωση και τον Επιτάφιο Θρήνο, την Ανάληψη και την Εις Άδου Κάθοδο αλλά και τις μορφές κάποιων ιεραρχών.

Το 2007 πραγματοποιήθηκαν εργασίες ριζικής ανακαίνισης του ναού καθώς είχε παρουσιάσει ρηγματώσεις.

Κατά τις εργασίες βρέθηκε ένας σταυρός πέτρινος των αρχών του 20ου αιώνα, όπως μαρτυρά και η χρονολογία στην επιφάνεια του, ο οποίος σήμερα έχει τοποθετηθεί μαζί με τα οστά, που περισυνελέγησαν μέσα και γύρω από το ναό σε ταφικό μνημείο, στην αυλή του.

Εισόδια Θεοτόκου


Τα Εισόδια της Θεοτόκου είναι μια θεομητορική γιορτή. Η Εκκλησία μας τιμά και θυμάται το γεγονός της εισόδου της τρίχρονης τότε Παναγίας στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ. Την Παναγία παρέδωσαν, σύμφωνα με την παράδοση, οι γονείς της, Άννα και Ιωακείμ στον αρχιερέα Ζαχαρία, καθώς αυτή ήταν η υπόσχεση τους προς το Θεό προκειμένου να αποκτήσουν παιδί σε μεγάλη ηλικία.

Εκείνος την οδήγησε στα Άγια των Αγίων, όπου δεν έμπαινε κανείς εκτός από τον ίδιο, γνωρίζοντας, έπειτα από αποκάλυψη του Θεού, το μελλοντικό ρόλο της Μαρίας στην ενανθρώπιση του Κυρίου.
Στα ενδότερα του Ναού η Παρθένος Μαρία έμεινε δώδεκα χρόνια και εξήλθε όταν έφθασε η ώρα του Ευαγγελισμού.

Αξίζει ν αναφέρουμε πως για τα Εισόδια της Θεοτόκου δεν υπάρχει αναφορά στα βιβλία της Καινής Διαθήκης αλλά σε δύο απόκρυφα Ευαγγέλια, το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου και το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου.

Ελένη Βασιλάκη

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)




Φωτο: Γιώργος Σταματάκης

Φωτο: Γιώργος Σταματάκης

Φωτο: Γιώργος Σταματάκης

Φωτο: Γιώργος Σταματάκης

Φωτο: Γιώργος Σταματάκης



Ο τάφος με τα οστά που βρέθηκαν εντός και εκτός ναού










Σελίδες