Μελισσόχορτο, το βότανο της μακροζωίας και της καλής μνήμης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Μελισσόχορτο, το βότανο της μακροζωίας και της καλής μνήμης



Το μελισσόχορτο ή μελισσοβότανο (Melissa officianalis) θεωρείται το φυτό της μακροζωίας και ανήκει στην οικογένεια της μέντας.

Τα φύλλα του αναδύουν μια έντονη μυρωδιά λεμονιού ενώ ονομάστηκε έτσι από την ιδιαίτερη αγάπη που του έχουν οι μέλισσες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των λουλουδιών του σε νέκταρ.

Λέγεται ότι ο Καρλομάγνος διέταξε την καλλιέργειά του στους κήπους των μοναστηριών, κι όχι τυχαία. 


Τον 16ο αιώνα, ο Ελβετός αλχημιστής Παράκελσος το ονομάζει ελιξίριο της ζωής ενώ ένα αιώνα αργότερα οι  Καρμελίτες μοναχοί έφτιαχναν το ρόφημα "eau de melissedes carmes" αναμειγνύοντας μελισσόχορτο με κορίανδρο, φλούδες λεμονιού, κανέλλα, γαρύφαλλα και μοσχοκάρυδο για να ανακουφιστούν από τους πονοκεφάλους αλλά και για μακροζωία. 

Στην εποχή του Μεσαίωνα γενικότερα οι αλχημιστές το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν ελιξίρια νεότητας.

Τις θεραπευτικές του ιδιότητες καταγράφει ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, ο οποίος αναφέρει πως μπορεί να επουλώσει τα τσιμπήματα του σκορπιού, τις δαγκωματιές των σκύλων, να απαλύνει τον πονόδοντο ενώ είναι ένα πρώτης τάξεως φάρμακο για την αρθρίτιδα και την έμμηνο ρύση.

Το μελισσόχορτο περιέχει μεταξύ άλλων πτητικά έλαια, που είναι γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες, κι επίσης  πολυφαινόλες, τανίνες και φλαβονοειδή, ενώ η δράση του στηρίζεται κυρίως στα αιθέρια έλαια του (κιτράλη, κιτρονελλάλη, λιναλοόλη, γερανιόλη).


Το μελισσόχορτο είναι γνωστό για την αντιμικροβιακή του δράση και τη συμβολή του στην καταπολέμηση των ιών. Έρευνες επιβεβαιώνουν μάλιστα την αποτελεσματικότητά του σε περιπτώσεις επιχείλιου έρπητα.

Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας.

Ανάμεσα στις δράσεις του συγκαταλέγεται και η ανακούφιση από πεπτικές διαταραχές. Το βάλσαμο του μελισσόχορτου θεωρείται ακόμα ότι ηρεμεί τον υπερκινητικό θυρεοειδή αδένα (νόσος Graves).

Επιπλέον, στις καλές του ιδιότητες συγκαταλέγεται και το οτι  καθαρίζει το μυαλό, αυξάνει την αντίληψη και ενισχύει τη μνήμη.

Τέλος, χάρη στην ιδιότητά του να δρα κατά των πόνων στις νευρικές απολήξεις, το μελισσόχορτο συστήνεται σε ανθρώπους με πονοκεφάλους, ημικρανίες και άλλους πόνους (π.χ. πόνοι περιόδου, πονόδοντος, εντερικοί κολικοί).

Στην αγορά κυκλοφορούν στικ, αλοιφές και συμπυκνωμένα εκχυλίσματα με μελισσόχορτο, αλλά επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το αφέψημα του.

Όπως όλα τα βότανα καλό είναι να συμβουλεύεται κανείς γιατρό πριν κάνει χρήση του σε περίπτωση που λαμβάνει κι άλλα φάρμακα.

(Με πληροφορίες από το itrofi )

Σελίδες