Η χωμάτινη μπούγκα των Γερμανών στο "Κεφάλι των Γουρνών" για την αποθήκευση πολεμοφοδίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Η χωμάτινη μπούγκα των Γερμανών στο "Κεφάλι των Γουρνών" για την αποθήκευση πολεμοφοδίων


Μπορεί να τη διακρίνει κανείς από απόσταση χωρίς να γνωρίζει, ούτε καν όταν θα πλησιάσει εκεί, τη χρήση της, παρά μόνο πως είναι ανθρώπινο δημιούργημα.

Της Ελένης Βασιλάκη

Η τεχνητή σπηλαίωση (μπούγκα) στο λόφο που οι ντόπιοι ονομάζουν το "Κεφάλι των Γουρνών" δεν είναι μεγάλη σε μέγεθος όμως χωρίζεται σε δύο διαμερίσματα και είναι σκαλισμένη πάνω σε κούσκουρα και πολύ ανθεκτική.

 Είναι φανερό πως δεν χρησιμοποιήθηκε για σταυλισμό ζώων, όπως συχνά γίνεται σε χωριά, ούτε για κατοίκηση.

Ο ηλικιωμένος κάτοικος των Γουρνών Αριστείδης Παπαδάκης, μας εξήγησε πως η σπηλαίωση αυτή, αλλά και πολλές άλλες, κατασκευάστηκαν από τους Γερμανούς για να παίξουν το ρόλο αποθηκών πολεμικού υλικού και καταφυγίων.

Μικρό παιδί ήταν και θυμάται τους Γερμανούς να σκάβουν νυχθημερόν στους λόφους γύρω από τις Γούρνες, τις οποίες είχαν μετατρέψει με αυτό τον τρόπο σε αστακό. Οι κατακτητές  είχαν αναλάβει το σκάψιμο σε εύκολα εδάφη με χώμα ενώ στο απέναντι ύψωμα, με την ονομασία "Κοψάς", όπου κυριαρχεί η πέτρα και βρίσκεται μια εντυπωσιακή σε μέγεθος και λάξευση μπούγκα, (δείτε την εδώ) είχαν αξιοποιήσει την αγγαρεία. 

 Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γνώστης πολεμικής στρατηγικής για να καταλάβει τη σημασία αυτών των θέσεων με ελεύθερο οπτικό πεδίο προς τη θάλασσα και ολόκληρο τον κάμπο που απλώνεται μπροστά τους.

Μάλιστα τη σημασία της θέσης που είχε το  "Κεφάλι των Γουρνών" δεν είχαν αντιληφθεί μόνο οι Γερμανοί κατακτητές αλλά, πριν από αυτούς, οι αρχαίοι μας πρόγονοι οι οποίοι φέρεται να είχαν δημιουργήσει στο σημείο εκείνο δομές που σήμερα δεν διακρίνονται.  

Λέγεται δε πως όταν οι Γερμανοί στρατιώτες πήγαν εκεί και άρχισαν να σκάβουν βρήκαν και κάποιες αρχαιότητες τις οποίες φυσικά λεηλάτησαν .

Ο κ Παπαδάκης μας είπε πως υπάρχουν σε αρκετά σημεία τέτοιες σπηλιές-μπούγκες ενώ μια μεγάλη που διέθετε και σκάλα και βρισκόταν μέσα στο παλιό χωριό, ανάμεσα σε σπίτια, δυστυχώς σκεπάστηκε η είσοδος της και σήμερα δεν φαίνεται.





Φωλιά εντόμων στην οροφή της σπηλαίωσης



Ο κ Παπαδάκης, ήταν παιδί όταν οι Γερμανοί άρχισαν να σκάβουν στην περιοχή τους για να φτιάξουν αποθήκες και καταφύγια 


Η θέα πάνω από το λόφο "Κεφάλι των Γουρνών"

Λίγα μέτρα πάνω από τη σπηλαίωση κάποιος ντόπιος έχει τοποθετήσει την Ελληνική σημαία

Σελίδες