Μια ξεχασμένη μπούγκα στο λόφο Κοψά στις Γούρνες Πεδιάδος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Μια ξεχασμένη μπούγκα στο λόφο Κοψά στις Γούρνες Πεδιάδος



Στη ρίζα του λόφου Κοψάς πάνω από τις Γούρνες βρίσκεται ένα ξεχασμένο καταφύγιο-μπούγκα (αποθήκη πυρομαχικών) του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Άγνωστο στους περισσότερους, ακόμα και στους κατοίκους της περιοχής, είναι κατασκευασμένο σε σημείο με καλή εποπτεία του γύρου κάμπου και της θάλασσας, λίγο πιο πάνω από το επίπεδο του δρόμου.

Μεταγενέστερα φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε, όπως τα περισσότερα απομεινάρια του πολέμου αυτής της κατηγορίας, ως χώρος σταυλισμού ζώων.


Είναι εξ ολοκλήρου λαξευμένο πάνω σε σκληρό ασβεστόλιθο και ως εκ τούτου πολύ ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο και αποθήκη πολεμικού υλικού.

 Εξάλλου δεν ήταν το μόνο στην περιοχή που, όπως όλα τα κοντινά στη θάλασσα σημεία, έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στη διάρκεια του Πολέμου.

Το μήκος του εκτείνεται σε μερικές δεκάδες μέτρα ενώ διαθέτει δύο εισόδους-εξόδους. Η μία φαίνεται καθαρά από το δρόμο ενώ η δεύτερη είναι καλυμμένη πίσω από μια αγριοσυκιά και έτσι δύσκολα διακρίνεται.

Εντύπωση προκαλεί και το ύψος του που μοιάζει στα περισσότερα σημεία του να προσεγγίζει τα τρία μέτρα. 

Ο χρόνος που έχει περάσει από τη λάξευση του έχει δημιουργήσει σπηλαιολογικό διάκοσμο εκεί όπου υπάρχει υγρασία, εξάλλου αυτό το πέτρωμα είναι σύνηθες στα πλούσια σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες σπήλαια της Κρήτης.


Η είδοδος-έξοδος του που φαίνεται από το δρόμο





Πολύχρωμη οροφή 


Και σπηλαιολογικός διάκοσμος σε ορισμένα σημεία του 






Παλιά βαρέλια και άλλα σκουπίδια είναι διάσπαρτα στις σήραγγες του 




Η μία είσοδος-έξοδος του καλά κρυμμένη πίσω από μια αγριοσυκιά


Σελίδες