Αρχαίο φράγμα στο Στενό της Φαιστού κοντά στο γερμανικό αμυντικό τείχος; - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Αρχαίο φράγμα στο Στενό της Φαιστού κοντά στο γερμανικό αμυντικό τείχος;




Αν επιβεβαιωθούν οι υποθέσεις του χαρτογράφου-περιβαλλοντολόγου Μιχάλη Σπυριδάκη για την ύπαρξη αρχαίου φράγματος, ύψους τουλάχιστον 18 μέτρων, στο Στενό της Φαιστού, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που αλλάζει όσα γνωρίζουμε για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Της Ελένης Βασιλάκη

Ο κ Σπυριδάκης εδώ και καιρό, λίγο πριν τις αρχαιότητες της Φαιστού στη θέση που οι ντόπιοι γνωρίζουν ως Στενό της Φαιστού, έχει προχωρήσει σε μια πρώτη γεωφυσική αποτύπωση που μαρτυρά, όπως μας είπε,  ότι υπάρχει θαμμένο κάτω από τη γη ένα τεραστίων διαστάσεων φράγμα.

Τα γεωφυσικά που έγιναν από εξειδικευμένο γεωλόγο δείχνουν ειδικότερα, μια πέτρινη κατασκευή, που το ύψος της φθάνει τα 18 μέτρα, η οποία μοιάζει με φράγμα την ύπαρξη του  οποίου μπορεί να δικαιολογήσει ο παρακείμενος Γεροπόταμος.

Επίσης η ανάλυση έδειξε στο ίδιο σημείο λιμναίες αποθέσεις και αποθέσεις ποταμού.


Στην επιφάνεια του  αγροτικού δρόμου, που βρίσκεται σε αυτό το σημείο, διακρίνονται πέτρες που, εάν ευσταθεί η υπόθεση που έχει κάνει ο κ Σπυριδάκης, με βάση και τα ευρήματα των γεωφυσικών, ενδέχεται να είναι η κορυφή του φράγματος.


Επισκεφθήκαμε την περιοχή με τον κ Σπυριδάκη ο οποίος μας εξήγησε πως η θεωρία του μπορεί να επιβεβαιωθεί πλήρως μόλις διασφαλίσει το ποσό των 50.000 ευρώ που απαιτείται για να χρονολογήσει την κατασκευή που εμφανίζει στο Στενό της Φαιστού η γεωφυσική αποτύπωση. Δεν μπορεί να είναι τυχαία η τοποθέτηση πέτρας σε τέτοιο ύψος, μας λέει.

Ο ίδιος εκτιμά πως το μεγάλο αυτό έργο είχαν κατασκευάσει οι πολυμήχανοι Μινωίτες κι αν δεν θάφτηκε από γεωφυσικά φαινόμενα ίσως καταστράφηκε από τους Ενετούς που αξιοποίησαν αυτή την περιοχή για τις ριζοφυτείες τους.


Το Γερμανικό Αμυντικό τείχος

Να πούμε πως μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα οι Γερμανοί είχαν κτίσει το δικό τους αμυντικό τείχους που έφθανε σε μήκος τα 600 μέτρα. Το ύψος του άγγιζε τα 3-3,5 μέτρα και το πάχος του τα 3 μέτρα όπως μαρτυρούν απομεινάρια του στην περιοχή.

Η ύπαρξη του εκεί κρίθηκε απαραίτητη από τους Γερμανούς για την προστασία του αεροδρομίου καθώς φοβούνταν και περίμεναν την απόβαση των Συμμάχων. 

Μάλιστα πέρα από το τείχος είχαν κατασκευάσει και πληθώρα πολυβολείων στην ευρύτερη περιοχή και σε σημεία με ανοικτό οπτικό πεδίο.






Σελίδες