Οι Τούρκοι διεκδικούν το 75% της Κρήτης ως συνεχιστές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Οι Τούρκοι διεκδικούν το 75% της Κρήτης ως συνεχιστές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας




Μετά το σχεδιασμό διαμελισμού της κυπριακής ΑΟΖ μεταξύ της ίδιας και των γειτονικών χωρών, η Τουρκία έρχεται να συμπληρώσει τα σχέδια της με ένα ακόμα θεωρητικό μοντέλο: Ότι δηλαδή μόνο το ένα τέταρτο της Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, ο καθορισμός της ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει όπως η Αγκυρα τον αντιλαμβάνεται. 

Η γείτονα χώρα ισχυρίζεται ότι το καθεστώς της Κρήτης καθορίστηκε από τέσσερις Συνθήκες κι όχι μόνο της Λωζάνης. Με βάση αυτές μόνο το ένα τέταρτο του νησιού ανήκει στην Ελλάδα καθώς διεκδικούσαν ή είχαν δικαιώματα επί της Κρήτης η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία.

Είναι προφανές ότι μυρίζονται αέριο και επιδιώκουν να βάλουν χέρι και στην Κρήτη.


Όπως σημειώνει η εφημερίδα Σημερινή της Κύπρου, η θεωρία αυτή υποστηρίζει τα εξής: Υπάρχει η αντίληψη πως η Κρήτη δόθηκε με βάση τη Συμφωνία της Λωζάννης στην Ελλάδα. Υπάρχει, όμως, όπως τονίζει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Umit Yalim, μια άλλη αντίληψη που καταδεικνύει το αντίθετο.

Ο Umit Yalim, καθώς και ακαδημαϊκοί, υποστηρίζουν ότι το καθεστώς της Κρήτης καθορίστηκε από τέσσερις Συνθήκες. Αυτές του Λονδίνου στις 30 Μαΐου 1913, του Βουκουρεστίου της 10ης Αυγούστου 1913, της Αθήνας της 14ης Νοεμβρίου 1913 και της Λωζάννης της 24ης Ιουλίου 1923.

Σύμφωνα με τις παραπάνω συνθήκες, μόνο το ένα τέταρτο της νήσου Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα. Και αυτό συμβαίνει, διότι, εκτός της Ελλάδας, διεκδικούσαν ή είχαν δικαιώματα επί του νησιού η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία.



Εφόσον μόνο το ένα τέταρτο της Κρήτης έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα και εφόσον, σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, οι τρεις εν λόγω χώρες είχαν παραιτηθεί των δικαιωμάτων τους επί του νησιού, αλλά όχι ρητώς υπέρ της Ελλάδας, τα δικαιώματα των τριών τετάρτων του νησιού ανήκαν ιστορικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας συνέχεια αποτελεί η Τουρκική Δημοκρατία.

Αυτή η θεωρία διατυπώνεται από το «βαθύ τουρκικό κράτος», όσο τρελή και αν ακούγεται. Μάλιστα, ασκείται κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν γιατί καθυστερεί να διεκδικήσει ό,τι ανήκει στην Τουρκία, την ίδια στιγμή κατά την οποία, όπως οι υποστηρικτές της εν λόγω θεωρίας ισχυρίζονται, η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα με την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τα όρια της δικής της ΑΟΖ στην περιοχή.

(Με πληροφορίες από TaNea)

Σελίδες