Πέντε γέννες, πέντε κόρες πέντες καισαρικές: Το θαύμα που βιώνει ζευγάρι Κρητικών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Πέντε γέννες, πέντε κόρες πέντες καισαρικές: Το θαύμα που βιώνει ζευγάρι Κρητικών



Κόντρα στη μιζέρια των περισσότερων Ελλήνων αλλά και στην τάση για λίγα ή καθόλου παιδιά πάει ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων από την Κρήτη.

Και μη φανταστείτε πως πρόκειται για ένα συνηθισμένο ζευγάρι πολυτέκνων αλλά για ένα νεαρό ζευγάρι που έχει αποκτήσει πέντε κόρες με πέντε καισαρικές, πράγμα ιδιαιτέρως σπάνιο στην Ελλάδα.

Της Ελένης Βασιλάκη

Το τελευταίο μεγάλο θαύμα στη ζωή τους το βίωσαν πριν από λίγες ημέρες όταν ήλθε στον κόσμο η πέμπτη κόρη τους, και αυτή όπως και οι άλλες τέσσερις με καισαρική, με την πολύτιμη βοήθεια του γυναικολόγου μαιευτήρα, συνεργαζόμενου με το "Μητέρα", Βασίλη Λίβα.

Η Αρεζίνα Ευαγγέλου είναι η πανευτυχής και θαρραλέα μητέρα που στα 34 της χρόνια έχει ήδη μια 13χρονη κόρη, μια εννιάχρονη, μια εξάχρονη, μια πεντάχρονη και μια μόλις λίγων ημερών.

Ο πατέρας τους, ο Λευτέρης Κλήνης, 35 ετών, με καταγωγή από τα Ζωνιανά δεν κρύβει τη χαρά του για το «χαρέμι» του όπως αποκαλούν στο χωριό του την πολυμελή, γυναικοκρατούμενη οικογένεια του.

Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το ότι όλα του τα παιδιά είναι κορίτσια αρκεί που έχουν την υγεία τους κι αυτό ήταν το μόνο που κι εκείνος και η σύζυγος του ζητούσαν σε κάθε εγκυμοσύνη. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να κάνουν παιδιά και να μη σκέφτονται ότι φέρνουν προβλήματα και έξοδα», τονίζει με έμφαση.

Και η Αρεζίνα όμως δεν προτάσσει τις δυσκολίες που έχει το μεγάλωμα τόσων παιδιών αλλά την ευτυχία που φέρνουν σε μια οικογένεια θεωρώντας λανθασμένο τον προβληματισμό των περισσότερων ζευγαριών πως θα ζήσουν τα παιδιά τους στους δύσκολους καιρούς μας. «Εκεί που τρώει το ένα θα φάει και το άλλο», μας λέει με ειλικρίνεια.

Ο κ Λίβας με τους χαρούμενους γονείς
Συνάντησα την Αρεζίνα, το Λευτέρη αλλά και το γιατρό τους, τον κ Λίβα, στο ιατρείο του τελευταίου θέλοντας να μάθω περισσότερα γι αυτή τη σπουδαία απόφαση του να αποκτήσει μια γυναίκα πέντε παιδιά με καισαρική αλλά και του γιατρού της να ενθαρρύνει και να φέρει σε πέρας με επιτυχία αυτό το όχι και τόσο συνηθισμένο εγχείρημα.

Η Αρεζίνα μας περιέγραψε πως απέκτησε το πρώτο της παιδί στα 22 της χρόνια ενώ ζούσε ακόμα στην Αθήνα. Η ίδια κατάγεται από τη Λέρο και γνώρισε τον Λευτέρη στο πλοίο ενώ εκείνος, ως φαντάρος, επέστρεφε στη μονάδα του στην Κω κι εκείνη πήγαινε να δει τους γονείς της στο νησί της.

Το πρώτο τους παιδί γεννήθηκε με καισαρική σε νοσοκομείο της Αθήνας καθώς ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει αποτελούσε αντένδειξη για φυσιολογικό τοκετό.

Τα άλλα τέσσερα γεννήθηκαν στην Κρήτη και πάντα δίπλα στην Αρεζίνα βρισκόταν ο κ Λίβας, τον οποίο όπως φάνηκε όχι απλά εκτιμά ως γιατρό αλλά τον εμπιστεύεται τυφλά, κι όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε όχι άδικα. 

Η πολυετής εμπειρία του κ Λίβα, η άρτια ιατρική του κατάρτιση αλλά και η ανθρωπιά που εκπέμπει ως χαρακτήρας είναι τα καθοριστικά στοιχεία για τη νεαρή μητέρα ώστε να μην διστάσει ούτε για μια στιγμή στη δύσκολη πορεία της μητρότητας που είχε χαράξει με το σύζυγο της.

Ο κ Λίβας μας είπε πως η πέμπτη κόρη του ζευγαριού γεννήθηκε, πριν από περίπου δέκα ημέρες, στα  2,5 κιλά, είναι υγιέστατη, παρά το γεγονός πως ήλθε στον κόσμο στην 37η εβδομάδα κύησης. Ο ίδιος παρακολουθούσε στενά την τελευταία εγκυμοσύνη της 34χρονης (τον τελευταίο μήνα την εξέταζε μέρα παρά μέρα) και βλέποντας πως η μήτρα της ήταν αρκετά διατετεμένη και υπήρχε κίνδυνος διάνοιξης επέλεξε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή να ενισχύσει το έμβρυο ώστε να ωριμάσει και να το «πάρει» στην 37η εβδομάδα.Το νεογνό με αυτό τον τρόπο γεννήθηκε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε καν αναπνευστικό, που είναι σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η Αρεζίνα περιέγραψε  πως τα τρία πρώτα τους παιδιά ήταν στον οικογενειακό τους προγραμματισμό , αλλά τα άλλα δύο απλά έτυχαν.
Επειδή όμως ως άνθρωποι ούτε καν μπορούσαν να σκεφτούν την προοπτική έκτρωσης, τα έφεραν στη ζωή έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο γιατρό τους ο οποίος, με τις γνώσεις και την εμπειρία του, ήξερε ότι μπορούσαν να γεννηθούν χωρίς να κινδυνεύσει ούτε η μητέρα ούτε εκείνα.

Η 34χρονη ακόμα θυμάται ένδεκα μήνες μετά την τρίτη της κόρη όταν προέκυψε η τέταρτη εγκυμοσύνη της πως πήγε κλαίγοντας στο ιατρείο του κ Λίβα επειδή φοβήθηκε πως ήταν πολύς λίγος ο χρόνος από την τελευταία της καισαρική και ίσως να της έλεγε ο γιατρός πως δεν πρέπει να κρατήσει το τέταρτο παιδί της.

Όμως ο γιατρός της όχι μόνο δεν την αποθάρρυνε αλλά της είπε, κάτι που, όπως μας εκμυστηρεύθηκε, ποτέ δεν θα ξεχάσει « Θα κάνουμε μαζί τα πάντα, ότι απαιτείται, και με τη βοήθεια του θεού,θα φέρεις στον κόσμο το παιδί σου, με ασφάλεια για σένα και το μωρό ». Κι έτσι έγινε.

Ο κ Λίβας ψάχνοντας στη βιβλιογραφία βρήκε στον εξωτερικό γυναίκες που είχαν κάνει 6 και 7 καισαρικές ωστόσο στην Ελλάδα κάτι ανάλογο με αυτό της Αρεζίνας είναι σπάνιο.

Και μπορεί σήμερα η καισαρική να είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των γυναικών αλλά είναι υπαρκτά τα προβλήματα σε ποσοστό 4% των εγκύων με την πρώτη καισαρική, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 7,5% στην τρίτη καισαρική ενώ στην τέταρτη φθάνει το 12,5%.

Μετά την τρίτη καισαρική, επισημαίνει ο κ Λίβας,  κάθε περίπτωση εγκύου  εξατομικεύεται αφού είναι κάτι που δεν μπορούν να το κάνουν όλες. Η περίπτωση της Αρεζίνας ήταν τέτοια που, λόγω καλής υγείας και του ότι στις προηγούμενες καισαρικές δεν είχε κανένα πρόβλημα, της επέτρεψε να προχωρήσει,υπό στενή βέβαια παρακολούθηση, και να φέρει στον κόσμο άλλα δύο κορίτσια.

Η Αρεζίνα, είναι μια γυναίκα με πολύ καλή ιδιοσυγκρασία, με εξίσου καλή επουλωτική ικανότητα, δεν είχε ούτε συμφύσεις, ούτε διευρυμένα αγγεία, ούτε ατονία, ούτε διατομή ουλής, τονίζει ο γιατρός της, εξηγώντας μας τους λόγους που τον έκαναν να στηρίξει την προσπάθεια της να ολοκληρώσει με καισαρική τις πέντε εγκυμοσύνες της.

Ζητήσαμε από τον κ Λίβα να μας αναφέρει ενδεικτικά και τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν ένα γιατρό στο να επιλέξει την καισαρική για να φέρει στον κόσμο το παιδί της μια γυναίκα που εγκυμονεί.

 Η λίστα τελικά όπως αποδεικνύεται είναι μακρά και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων : τις προηγηθείσες καισαρικές τομές, την  εμβρυϊκή δυσπραγία, την υπερτασική νόσο, την  κεφαλοπυελική δυσαναλογία, το σακχαρώδη διαβήτη, την ισχιακή προβολή, την προηγηθείσα επέμβαση στη μήτρα,  το βεβαρημένο μαιευτικό ιστορικό, τον προδρομικό πλακούντα, την πολύδυμη κύηση, τις διαπλαστικές ανωμαλίες της μήτρας, την πρόπτωση ομφαλίδας, την παθολογική συσταλτικότητα μυομητρίου, την πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, τους όγκους γεννητικών οργάνων, την καρδιοπάθεια, τη δρεπανοκυττταρική αναιμία, την ηλικία  της μητέρας, τον όγκο εγκεφάλου, προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, τη μυασθένεια, τα κονδυλώματα κόλπου, τον ερυθηματώδη λύκο, τη ρήξη της μήτρας, τους κιρσούς των  κάτω άκρων και του αιδοίου κ.α.



Σελίδες