Κοπρίνος ο κοκκώδης: Τον συναντάς εκεί που δεν το περιμένεις - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Κοπρίνος ο κοκκώδης: Τον συναντάς εκεί που δεν το περιμένεις


Θα περίμενε κανείς πως αυτά τα μανιτάρια έχουν φωτογραφηθεί σε κάποιο δάσος ή στην εξοχή. 

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πιο πεζή αλλά και ταυτόχρονα ασυνήθιστη γιατί η ομάδα αυτή των μανιταριών έχει φυτρώσει γύρω από τον κορμό ενός κομμένου δέντρου στη Νέα Αλικαρνασσό, πάνω στο τσιμέντο και την άσφαλτο του δρόμου, δίπλα από πολυκατοικίες.

Η εικόνα τους ξενίζει γιατί το τελευταίο που περιμένει να δει κάποιος ενώ σταθμεύει το αυτοκίνητο του στην τσιμεντούπολη είναι αυτή η τεράστια οικογένεια μανιταριών.


Όπως μας πληροφόρησαν οι Μανιταρόφιλοι Ελλάδος, πρόκειται για το συνηθισμένο, μη εδώδιμο είδος  Coprinellus micaceus, (Κοπρίνος ο κοκκώδης) που καρποφορεί από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο, συνήθως κοπαδιαστά, κατά ομάδες από συμφυή βασιδιώματα, σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων, που ένα μέρος του είναι θαμμένο  ή στο έδαφος, γύρω από πρέμνα ή πάνω από θαμμένες ρίζες.

Ο Coprinellus micaeus απεικονίστηκε πρώτη φορά  σε ξυλογραφία από τον βοτανολόγο του 16ου αιώνα Carolus Clusius κι αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα την πρώτη δημοσιευμένη μονογραφία για τους συγκεκριμένους  μύκητες,




Σελίδες