Όταν φωτογράφιζαν τα Κρητικόπουλα προηγούμενων δεκαετιών με όπλα και κατσούνες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Όταν φωτογράφιζαν τα Κρητικόπουλα προηγούμενων δεκαετιών με όπλα και κατσούνες



Μπορεί σήμερα οι περισσότεροι Κρητικοί να θαυμάζουν τα παιδιά τους ντύνοντας τα Batman ,spongeBob και star warriors όμως κατά το παρελθόν περηφάνια και θαυμασμό προκαλούσε στα ανήλικα Κρητικόπουλα μόνο η παραδοσιακή κρητική φορεσιά και μάλιστα συνοδευόμενη από αληθινά όπλα, φισεκλίκια ή κατσούνες.



Τα όπλα και οι σφαίρες όμως που συνόδευαν τη φωτογράφιση τότε των μικρών Κρητικόπουλων δεν είχαν σχέση με τη σημερινή μανία μερίδας Κρητικών να επιδεικνύει και να κάνει χρήση τους.

 Η σχέση των Κρητικών με τα όπλα ήταν ουσιαστική και άμεσα σχετιζόμενη με τους αγώνες που είχαν δώσει για την απελευθέρωση της Κρήτης και την ένωση της με τη μητέρα-Ελλάδα.



Όσοι έφεραν πάνω τους όπλα ήταν αληθινά παλικάρια, έτοιμα να δώσουν και το αίμα τους για το νησί τους κι αυτή τους την παλικαριά ήθελαν να μεταφέρουν, έστω οπτικά, στα παιδιά τους όταν τα φωτογράφιζαν με ολόκληρη αρματωσιά. 

Μη βλέπετε σήμερα τους ψευτοπαλικαράδες στο νησί μας που χωρίς λόγο κουβαλούν μαζί τους όπλα και μάλιστα τα επιδεικνύουν με ολέθριες, σε αρκετές περιπτώσεις, συνέπειες.

Για την ιστορία να πούμε πως η φωτογραφία, με το αγοράκι που κρατά την κατσούνα, εστάλη στις αρχές της δεκαετίας του 1940 στον Αμερικανό Πρόεδρο Harry S. Truman από τον John Marangos, editor, όπως αναφέρεται, της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.


 Η φωτογραφία αποτελεί σήμερα μέρος της συλλογής της βιβλιοθήκης και του μουσείου Truman.

Ε.Β

Σελίδες